Każdy spośród pięciu żywiołów może pojawić się w nadmiarze albo może go brakować. Jak rozpoznać taką sytuację? Przedstawiam najważniejsze symptomy zaburzeń: – nierównowaga ognia przejawia się zazwyczaj w postaci zbyt wielkiej jego siły, rozprzestrzeniającej się po całym ciele. Pojawiają się wtedy symptomy takie jak nadkwaśność, wysokie ciśnienie krwi, czerwone wysypki na skórze całego ciała, zapalenia, […]
Blog
a mentalnie jesteś….?
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | sty 14, 2017 | Medycyna ajurwedyjska
Skąd masz tyle energii? Pytają ludzie i pytam czasem samą siebie:) Pomyślałam, że warto przedstawić Wam tabelę jaką kiedyś stworzyłam po którymś z wykładów dr Sood na czubku jakiegoś himalajskiego wzgórza:) A energia? chyba z sattwy… Niech króluje sattwa:) MENTALNA KONSTYTUCJA sattwa radżas tamas dieta wegetariańska trochę mięsa mięsna używki (alkohol, narkotyki itp) nigdy okazjonalnie, w […]
bezpieczne sposoby na niebezpieczną gorączkę u dzieci
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | sty 2, 2017 | Medycyna ajurwedyjska, Świadome macierzyństwo
Nie zawsze jest niebezpieczna, przecież to forma obrony organizmu przed drobnoustrojami. Czasem załatwia sprawę. Dzień gorączki i po bólu 🙂 Ale w przypadku przedłużającej się wysokiej gorączki u dzieci trzeba powziąć środki zaradcze. Najpewniej nie obędzie się bez wizyty u lekarza i odpowiednich badań. Jeśli to poczynione i okazuje się, że to tylko albo aż […]
zatoki zalane:)
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | gru 14, 2016 | Medycyna ajurwedyjska
Ból zatok i zatory w obrębie nozdrzy to syndrom wzrostu kaphy (przeziębienia, alergie i taka pogoda jaką mamy za oknem czyli wilgotna ciapa:):)). Inhalacje z olejka eukaliptusowego, różanecznika lub imbiru (można także spróbować inhalacji z kilku łyżek nasion kolendry zagotowanych w 4 filiżankach wody) są niezwykle pomocne przy tego typu bólach. Można je także złagodzić […]
cukier w żywieniu dzieci
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | gru 10, 2016 | Medycyna ajurwedyjska, Świadome macierzyństwo
Wszyscy wiemy, że cukru nie należy spożywać, a jednak niewielu potrafi go świadomie odrzucić. Niestety nie ogranicza się to tylko do nie słodzenia herbaty… Cukier lub jego zamienniki naturalne (syrop z agawy, glukoza, laktoza, melasa) albo w postaci chemicznie syntetyzowanych syropów, np. glukozowy, glukozowo-fruktozowego lub dekstrozy, jest naprawdę w przerażającej większości produktów! Ukrywa się pod […]
Hemochromatoza – niekontrolowana pitta w natarciu
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 16, 2016 | Medycyna ajurwedyjska
Hemochromatoza to choroba metaboliczna, w której pod postacią hemosyderyny (kompleksu białkowego magazynującego żelazo w komórkach) w organizmie nadmiernie gromadzi się żelazo. Choroba ta może być wrodzona, czyli pierwotna – w tym przypadku podstawą tego patologicznego procesu jest źle funkcjonujący system, odpowiadający za wydalanie (nie wchłanianie – ten system działa prawidłowo) żelaza z organizmu; może być […]
Czakry – główne centra energetyczne
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 7, 2016 | Medycyna ajurwedyjska
Literalnie słowo czakra pochodzi z sanskrytu i oznacza „koło”. W rzeczywistości te centra energetyczne mają kształt lejka łączącego ze sobą ciała człowieka (te subtelne z ciałem fizycznym). Każda czakra, będąca zarówno odbiornikiem, przetwornikiem jak i przekaźnikiem energii, związana jest bezpośrednio z ośrodkiem hormonalnym i dostarcza energii do jego funkcjonowania. Zarówno blokada swobodnego przepływu jak i […]
Raity, pikle i chutney – z czym to się je:)
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 29, 2016 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Raita to jogurt z przyprawami połączony z warzywem, podawany jako sos lub jako środek na lepsze trawienie do głównego dania (łyżka lub dwie na osobę) Raita może być z burakiem (gotowany), marchewką, świeżym ogórkiem, szpinakiem albo pomidorem – surowe. Zasada robienia raity jest zawsze taka sama. Przypraw można dodawać według uznania. Składniki na 4-6 porcji: […]
tłuszcze w żywieniu dzieci
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 15, 2016 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska, Świadome macierzyństwo
Wszyscy wiemy, że tłuszcze są potrzebne, choć oczywiście w umiarkowanej ilości. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy. Są również potrzebne do prawidłowego przyswajania wielu substancji i uruchamiają działanie niektórych enzymów. Tłuszcze można podzielić względem trzech kategorii: – pochodzenia: zwierzęcego i roślinnego (Oczywiście są jeszcze tłuszcze wytwarzane sztucznie, […]
kalarippayatuu i ajurweda
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 12, 2016 | Aktywność fizyczna, Medycyna ajurwedyjska
Kalarippayatuu, czyli najstarsza na świecie sztuka walki. Uczyłam się kalari w Indiach przez dłuższy czas kilka dobrych lat temu. Ostatnio miałam okazję trochę sobie odświeżyć – szczególnie machanie kijem, bo syn bardzo nalegał:):):) Dla wszystkich niewtajemniczonych trochę o kalaripayattu: To sztuka walki, której ojczyzną są południowe Indie, głównie stan Kerala. Przez wielu znawców sztuk walk […]