utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 16, 2016 | Medycyna ajurwedyjska
Hemochromatoza to choroba metaboliczna, w której pod postacią hemosyderyny (kompleksu białkowego magazynującego żelazo w komórkach) w organizmie nadmiernie gromadzi się żelazo. Choroba ta może być wrodzona, czyli pierwotna – w tym przypadku podstawą tego...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 7, 2016 | Medycyna ajurwedyjska
Literalnie słowo czakra pochodzi z sanskrytu i oznacza „koło”. W rzeczywistości te centra energetyczne mają kształt lejka łączącego ze sobą ciała człowieka (te subtelne z ciałem fizycznym). Każda czakra, będąca zarówno odbiornikiem, przetwornikiem jak i przekaźnikiem...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 29, 2016 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Raita to jogurt z przyprawami połączony z warzywem, podawany jako sos lub jako środek na lepsze trawienie do głównego dania (łyżka lub dwie na osobę) Raita może być z burakiem (gotowany), marchewką, świeżym ogórkiem, szpinakiem albo pomidorem – surowe. Zasada...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 15, 2016 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska, Świadome macierzyństwo
Wszyscy wiemy, że tłuszcze są potrzebne, choć oczywiście w umiarkowanej ilości. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy. Są również potrzebne do prawidłowego przyswajania wielu substancji i uruchamiają działanie...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 12, 2016 | Aktywność fizyczna, Medycyna ajurwedyjska
Kalarippayatuu, czyli najstarsza na świecie sztuka walki. Uczyłam się kalari w Indiach przez dłuższy czas kilka dobrych lat temu. Ostatnio miałam okazję trochę sobie odświeżyć – szczególnie machanie kijem, bo syn bardzo nalegał:):):) Dla wszystkich...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 29, 2016 | Medycyna ajurwedyjska, Świadome macierzyństwo
W ajurwedzie występuje wiele odnośników do wierzeń hinduistycznych. Ale chyba nie ma nic bardziej wymownego od drzewa ashoka, uważanego w hinduizmie za jeden z symbolów miłości. Drzewa ashoki występują szeroko w różnych odmianach w Indiach, Nepalu i na Sri...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 18, 2016 | Medycyna ajurwedyjska, Świadome macierzyństwo
Dziecko je tyle, ile mu potrzeba i kiedy ma na to ochotę. Kiedy jest głodne upomni się o jedzenie, chyba, że z jakiś powodów (np. neurologiczne, psychiczne) nie odczuwa głodu, co zdarza się bardzo rzadko. Rodzice bardzo często popełniają błędy żywieniowe podając...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 12, 2016 | Medycyna ajurwedyjska
Jestem doskonałym przykładem tego, jak emocje potrafią wyniszczyć organizm. Pomimo super troski o dietę, codziennych treningów, mieszkania w lesie i w ogóle zdrowego trybu życia, ostatnie kilka miesięcy olbrzymich stresów, życia obowiązkami których dokładam sobie z...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 8, 2016 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Warzywa strączkowe to niezmiernie istotna dla prawidłowego żywienia grupa pokarmowa, przy założeniu, że nie mamy chorób autoimmunologiczych oraz zaburzonej energii wata. W Polsce jadamy mało strączków w porównaniu do krajów Wschodu, a są one naprawdę kopalnią białka...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | sie 31, 2016 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Miodla indyjska (Azadirachta indica), znana również jako neem (hindi) lub nimba (sansk.) Neem to drzewo występujące w indyjskim klimacie podzwrotnikowym i tropikalnym; jego liście są znanym i cenionym ziołem w całej południowo-wschodniej Azji. Neem jest dostępny w...