Blog

Masaż marma

Masaż marma

Ze słowem marma wiąże się kilka pojęć. Punkty marma, jak możecie przeczytać w „Trochę teorii” obok, są witalnymi punktami naszego ciała. Miejsca, gdzie zlokalizowane są punkty to marmasthala. Im zdrowsze ciało, tym te miejsca są większe i bardziej rozległe, im więcej blokad w ciele tym są mniejsze. Marmaghaty to fizyczne lub emocjonalne traumy, które utkwiły […]

Masło nie takie straszne, jak go malują….ghee oczywiście

Masło nie takie straszne, jak go malują….ghee oczywiście

Wszyscy przeciwnicy tłuszczy zwierzęcych i unikający cholesterolu zgorszą się przeczytawszy ten post:) Będę wychwalać w nim tłuszcz w czystej postaci. 100 % tłuszczu      Ghee, czyli stopione, klarowane masło jest obok miodu i mleka jedną z naturalnie występujących rasajan, czyli środków odmładzających, których spożywanie jest, według ajurwedy, bazą dla długiego i zdrowego życia. Ghee w […]

Masaż jogiczny

Ciało pozbawione napięć i stresu jest świadectwem zdrowia. Jak ma się przesłanie ajurwedy o unikaniu stresu do głębokiego napięcia w różnych miejscach Twojego ciała? Zapomniałeś o ćwiczeniach, a głęboki oddech jest tylko mglistym wspomnieniem relaksu; czujesz, że jesteś spięty i nie możesz się rozluźnić, zamykasz klatkę piersiową, napinasz barki, brak Ci jasności umysłu…. Permanentny brak […]

Mmmmmmiodek:)

Mmmmmmiodek:)

O cennych właściwościach miodu wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę. Ale nie każdy wie, jak się z nim obchodzić, by te właściwości faktycznie wpłynęły pozytywnie na organizm. Przede wszystkim generalna zasada ajurwedy mówi, żeby nie spożywać miodu podgrzanego powyżej czterdziestu stopni, ponieważ pod wpływem ciepła zawarte w nim fermenty rozkładają się tworząc ciężkostrawne i nierzadko trujące […]

Regularne wypróżnienia

Regularne wypróżnienia

         Jedną z najczęstszych dolegliwości, z którymi przychodzą do mnie pacjenci, są zaparcia. Nic dziwnego – współczesna moda na wszelkiego rodzaju diety, szczególnie białkowe, czynią kolosalne szkody w jelicie grubym. Nowoczesny styl życia, brak ruchu, niewłaściwe oddychanie, zażywane leki, stres, napięcie….. wszystko to powoduje wzmożenie energii wata, a co za tym idzie problemy z jelitem […]

Co dobrego dla kaphy?

Co dobrego dla kaphy?

Kapha jest doszą, którą trudno wytrącić z równowagi poprzez pożywienie – jej budulec stanowi przecież ziemia, czyli najgrubsza forma energii. Mimo to, ludzie typu kapha mogą utracić równowagę jedząc zbyt tłusto i za słodko. Niestety zarówno tłuszcz jak i cukier w dostępnych produktach spożywczych stanowi ponad połowę wartości energetycznej, co za tym idzie ludzie typu […]

dieta dla pitty

dieta dla pitty

Pitta jest jedyną „gorącą” doszą – oznacza to, że jej ogień trawienny jest silny i ma duży apetyt. Z siłą ognia trawiennego ajurwedyjskie teksty łączą długowieczność – sprawa wydaje się dość prosta, bowiem silny ogień trawienny jest w stanie wszystko strawić a co za tym idzie organizm nie produkuje ama i innych toksycznych substancji powodujących […]

Typ wata i jego preferencje dietetyczne (dieta wata)

Typ wata i jego preferencje dietetyczne (dieta wata)

Wata jest przede wszystkim zimną i suchą bioenergią, aby zatem je uspokoić należy spożywać ciepłe dania, najlepiej z dużą zawartością wody. Najlepsze dla waty są pożywne dania serwowane zimą: gęste zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki (różne wersje – ponieważ to moje ulubione danie musicie przyzwyczaić się, że zagoszczą one wszędzie:). Letnie surówki, sałatki, chłodne napoje i […]

Zasady jedzenia w ajurwedzie

Zasady jedzenia w ajurwedzie

Ajurweda przekazuje wskazówki jak jeść, by cieszyć się zdrowiem i czerpać maksymalne korzyści ze spożywanych pokarmów. Porady te zasadniczo nie odbiegają od standardów wyznaczanych przez nowoczesną dietetykę. Przyjrzyjmy się im zatem bliżej: – przede wszystkim jedz w spokojnym otoczeniu i rozkoszuj się potrawami. Postaraj się, żeby twój mózg zarejestrował to, że w ogóle jesz. Im […]

Szarlotka z jeżynami

Szarlotka z jeżynami

Jak szaleć, to szaleć:) Jeżyny i jabłka są moimi ulubionymi owocami, mimo, że jako pitta do potęgi nie powinnam jeść ich za wiele, szczególnie tych kwaśnych. Ale co tam, raz na czas można sobie pozwolić na takie połączenie. W sierpniu szaleję z dżemami jabłkowo-jeżynowymi, takimiż musami, koktajlami, zapiekankami, ciastami… I strasznie przy tym kombinuję:) Tutaj […]