Jesteś fanem twarożku z rzodkiewką, jogurtu z owocami albo jajecznicy popijanej kakao? Ten artykuł trochę Cię zmartwi… Nie jestem zwolennikiem ostatecznego rezygnowania z jakiś produktów lub połączeń bez konkretnej potrzeby, ale dobrze jest wiedzieć, że robimy swojemu organizmowi niezłą przykrość łącząc w posiłku pewne produkty. Wszystkie kultury świata wykształciły w toku ewolucji jakieś zasady żywieniowe, […]
Blog
Masaż marma
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 26, 2011 | Medycyna ajurwedyjska
Ze słowem marma wiąże się kilka pojęć. Punkty marma, jak możecie przeczytać w „Trochę teorii” obok, są witalnymi punktami naszego ciała. Miejsca, gdzie zlokalizowane są punkty to marmasthala. Im zdrowsze ciało, tym te miejsca są większe i bardziej rozległe, im więcej blokad w ciele tym są mniejsze. Marmaghaty to fizyczne lub emocjonalne traumy, które utkwiły […]
Masło nie takie straszne, jak go malują….ghee oczywiście
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 14, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Wszyscy przeciwnicy tłuszczy zwierzęcych i unikający cholesterolu zgorszą się przeczytawszy ten post:) Będę wychwalać w nim tłuszcz w czystej postaci. 100 % tłuszczu Ghee, czyli stopione, klarowane masło jest obok miodu i mleka jedną z naturalnie występujących rasajan, czyli środków odmładzających, których spożywanie jest, według ajurwedy, bazą dla długiego i zdrowego życia. Ghee w […]
Masaż jogiczny
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 14, 2011 | Medycyna ajurwedyjska
Ciało pozbawione napięć i stresu jest świadectwem zdrowia. Jak ma się przesłanie ajurwedy o unikaniu stresu do głębokiego napięcia w różnych miejscach Twojego ciała? Zapomniałeś o ćwiczeniach, a głęboki oddech jest tylko mglistym wspomnieniem relaksu; czujesz, że jesteś spięty i nie możesz się rozluźnić, zamykasz klatkę piersiową, napinasz barki, brak Ci jasności umysłu…. Permanentny brak […]
Mmmmmmiodek:)
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 10, 2011 | Medycyna ajurwedyjska
O cennych właściwościach miodu wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę. Ale nie każdy wie, jak się z nim obchodzić, by te właściwości faktycznie wpłynęły pozytywnie na organizm. Przede wszystkim generalna zasada ajurwedy mówi, żeby nie spożywać miodu podgrzanego powyżej czterdziestu stopni, ponieważ pod wpływem ciepła zawarte w nim fermenty rozkładają się tworząc ciężkostrawne i nierzadko trujące […]
Regularne wypróżnienia
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 10, 2011 | Medycyna ajurwedyjska
Jedną z najczęstszych dolegliwości, z którymi przychodzą do mnie pacjenci, są zaparcia. Nic dziwnego – współczesna moda na wszelkiego rodzaju diety, szczególnie białkowe, czynią kolosalne szkody w jelicie grubym. Nowoczesny styl życia, brak ruchu, niewłaściwe oddychanie, zażywane leki, stres, napięcie….. wszystko to powoduje wzmożenie energii wata, a co za tym idzie problemy z jelitem […]
Co dobrego dla kaphy?
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 10, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Kapha jest doszą, którą trudno wytrącić z równowagi poprzez pożywienie – jej budulec stanowi przecież ziemia, czyli najgrubsza forma energii. Mimo to, ludzie typu kapha mogą utracić równowagę jedząc zbyt tłusto i za słodko. Niestety zarówno tłuszcz jak i cukier w dostępnych produktach spożywczych stanowi ponad połowę wartości energetycznej, co za tym idzie ludzie typu […]
dieta dla pitty
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 7, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Pitta jest jedyną „gorącą” doszą – oznacza to, że jej ogień trawienny jest silny i ma duży apetyt. Z siłą ognia trawiennego ajurwedyjskie teksty łączą długowieczność – sprawa wydaje się dość prosta, bowiem silny ogień trawienny jest w stanie wszystko strawić a co za tym idzie organizm nie produkuje ama i innych toksycznych substancji powodujących […]
Typ wata i jego preferencje dietetyczne (dieta wata)
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 7, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Wata jest przede wszystkim zimną i suchą bioenergią, aby zatem je uspokoić należy spożywać ciepłe dania, najlepiej z dużą zawartością wody. Najlepsze dla waty są pożywne dania serwowane zimą: gęste zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki (różne wersje – ponieważ to moje ulubione danie musicie przyzwyczaić się, że zagoszczą one wszędzie:). Letnie surówki, sałatki, chłodne napoje i […]
Zasady jedzenia w ajurwedzie
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 7, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Ajurweda przekazuje wskazówki jak jeść, by cieszyć się zdrowiem i czerpać maksymalne korzyści ze spożywanych pokarmów. Porady te zasadniczo nie odbiegają od standardów wyznaczanych przez nowoczesną dietetykę. Przyjrzyjmy się im zatem bliżej: – przede wszystkim jedz w spokojnym otoczeniu i rozkoszuj się potrawami. Postaraj się, żeby twój mózg zarejestrował to, że w ogóle jesz. Im […]