utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lut 28, 2014 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Czuć ją w powietrzu. Mówią o niej ptaki za oknem, pąki i bazie na drzewach i lekkie powiewy cieplejszego wiatru. I słońce, cieplutkie i pełne jak kwietniowe. Wiosna się zbliża, wiosna już tuż tuż. Albo właściwie już:):) a z wiosną jak co roku nadchodzi sezon na...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lut 10, 2014 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Kilkakrotnie miałam już tak, że ktoś zadzwonił w ostatniej sekundzie, że wpadnie dziś wieczorem na posiaduchy. Dla mnie bomba. Zawsze staram się coś na stół wystawić, ale nie zawsze jest co. Pewnie u Was też się to zdarza:) Nie codziennie piekę ciasta bądź ciasteczka...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | sty 22, 2014 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Napiszę trochę skrótami, bo jak zwykle niewiele mam czasu. Wreszcie mam prąd od 3 dni:) – przy doszy oznacza, że zupa ją redukuje, a + że podnosi; 0 neutralna Zupa z zielonej fasoli mung (V -, P-, K-) Składniki na 4-6 porcji: Fil całych...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | sty 2, 2014 | Aktywność fizyczna, Medycyna ajurwedyjska
Osoby o typie konstytucjonalnym wata są generalnie drobne w budowie, z wątłymi kośćmi i cienką ramą ciała. Charakteryzują się dużą elastycznością, ale niewielką siłą i wytrzymałością. Z wiekiem szybko sztywnieją, a ich stawy i kości podatne są na wszelkie zmiany...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | gru 9, 2013 | Aktywność fizyczna, Medycyna ajurwedyjska
Osoby o typie pitta charakteryzują się średnią, przeciętną budową; nie sa ani zbyt wysokie, ani też zbyt niskie, ni za grube ni za chude. Zwykle odznaczają się znaczną muskulaturą i elastycznością – zawdzięczają to dobrej cyrkulacji krwi i naoliwieniu, które pomaga...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 6, 2013 | Medycyna ajurwedyjska
Tytuł mojej pracy magisterskiej brzmiał: „Ajurweda – tradycyjna teoria a współczesna praktyka – porównanie na przykładzie terapii panchakarma w indyjskich i polskich ośrodkach...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 6, 2013 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Za oknami plucha, szaro, zimno i ponuro – często mówi się o takiej pogodzie, że jest ciężka. Takie przymioty jak ciężkość, inercja,bezwład, niepokój, uziemienie to cechy tamasu – trzeciej i ostatniej z gun (właściwości pramaterii według filozofii sankhji,...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 17, 2013 | Medycyna ajurwedyjska
Filozofia ajurwedy zawiera elementy zaczerpnięte z sześciu klasycznych hinduskich systemów filozoficznych a także elementy ateistyczne i tantryczne, które nadały jej elastyczność i sprawiły, że w przeszłości możliwe było jej włączanie w kulturę mieszkańców Tybetu,...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 11, 2013 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Pisałam niedawno (a może i dawno…jak ten czas szybko leci) o produktach, które ajurweda uważa za czyste, czyli sattwiczne. Teraz przyszedł czas wymienić te, które wprowadzają w nasze życie element radżasu, czyli innymi słowy stymulują i pobudzają do działania...
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | wrz 19, 2013 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Produkty sattwiczne, wg ajurwedy to: ananas, arbuz bataty borówki brokuły brukselki brzoskwinia buraki cukier trzcinowy cukinia cykoria daktyle suszone daktyle świeże dynia fasola azuki fasola czarna fasola pintu figi ghee gorczyca granat grapefruit groszek...