fbpx
Napiszę trochę skrótami, bo jak zwykle niewiele mam czasu. Wreszcie mam prąd od 3 dni:)
– przy doszy oznacza, że zupa ją redukuje, a + że podnosi; 0 neutralna


      Zupa z zielonej fasoli mung (V -,
P-, K-)
Składniki na 4-6 porcji:
Fil całych ziaren fasoli; 5-6 fil wody, 2 łyż
oleju; łyż ziaren kminu; łyż ziaren czarnej gorczycy; szczypta asafetydy; 5
liści curry; posiekany ząbek czosnku; garść liści kolendry; 0,5 łyż kurkumy; 0,5
łyż masali; 0,5 łyż soli.
Ziarna namoczyć na noc. Do garnka nalać 4 fil
wody i wrzucić fasolę. Gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając ok.
30 minut. Dodać kolejną fil i gotować jeszcze przez 15 min, aż fasola będzie
miękka. Zdjąć z gazu. Rozgrzać na patelni ghee, dodać do niego kmin, gorczycę i
asafetydę; potem czosnek i lekko podrumienić. Dodać curry, kolendrę, kurkumę i
masalę. Zamieszać i dodać miksturę do zupy. Dodać soli i tyle wody ile potrzeba
do uzyskania odpowiedniej gęstości. Zagotować i podać do ryżu lub placka.
Bardzo łatwostrawna.


    Zupa z czerwonej soczewicy ( V-,
P-, K-)
Składniki na 4-6 porcji:
Fil czerwonej soczewicy; 5 fil wody; 2 łyż
oleju; łyż ziaren kminu; szczypta asafetydy; łyż ziaren czarnej gorczycy; 2
ząbki czosnku; 5v liści curry; garść liści kolendry; pół łyż kurkumy; łyż subji
masala; 0,5 łyż soli.

Namoczyć soczewicę na noc. Przepłukać. Do
garnka nalać 4 fil wody i wrzucić soczewicę. Gotować bez przykrycia od czasu do
czasu mieszając ok. 30 minut. Dodać kolejną fil i gotować jeszcze przez 15 min,
aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z gazu. Rozgrzać na patelni ghee, dodać do
niego kmin, gorczycę i asafetydę; potem czosnek i lekko podrumienić. Dodać
curry, kolendrę, kurkumę i masalę. Zamieszać i dodać miksturę do zupy. Dodać
soli i tyle wody ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej gęstości. Zagotować.


   Zupa warzywna (V-, P-, K-)
Składniki na 4 porcje:
4 fil pokrojonych w drobną kostkę warzyw do
wyboru; 8 fil wody; łyż ziaren kminu; 6 ziaren pieprzu; laska cynamonu; 10
goździków; łyż kardamonu; 2 łyż ghee; 0,5 łyż soli.

Warzywa zalać wodą, przykryć i gotować na
średnim ogniu aż będą miękkie. Zdjąć z ognia. Zmiksować lub zmielić przyprawy
na drobny proszek. Rozgrzać ghee i podrumienić na nim przyprawy. Dodać tłuszcz
z przyprawami do zupy i zagotować. Gotowane razem warzywa tracą swój osobny
silny wpływ na dosze  – stają się dobre
dla wszystkich trzech doszy.



   Zupa szpinakowa (V +, P +, K -)
Składniki na 4 porcje:
4 fil posiekanego szpinaku; 5 fil wody; ½
posiekanej zielonej chilli; duży kawałek posiekanego świeżego imbiru; garść
liści kolendry; 2 łyz ghee; łyż ziaren kminu; łyż ziaren czarnej gorczycy;
szczypta asafetydy; 4 liście curry; ¼ łyż soli; szczypta czarnego pieprzu.

Zmiksować szpinak z 4 fil wody w blenderze na
średnich obrotach. Dodać pół fil wody, chilli, imbir i kolendrę i zmiksować
ponownie. W garnku na zupę rozgrzać ghee, dodać kminu, gorczycy, asafetydę i
liście curry. Dodać zawartość blendera i fil wody oraz sól i gotować bez
przykrycia około 15 minut. Na końcu dodać pieprzu.


    Zupa z zielonej chilli (V+, P0,
K-)
Składniki na 4 porcje:
Pół fil ryżu basmati; pół fil fasoli; 8-10 fil
wody; 2 łyżki posiekanej cebuli; 2 fil pokrojonych ziemniaków; średni pomidor
pokrojony; 2 suszone chilli; fil zielonych warzyw (sałata, szpinak, kapusta
włoska itp.); łyż oregano; 1/8 łyż tymianku; ząbek czosnku; sól i pieprz do
smaku.

Ugotować ryż z fasolą. Po około 20 minutach
dodać pozostałe składniki, zmniejszyć gaz i gotować, aż fasola będzie miękka.