Kilka przepisów na ajurwedyjskie herbatki:
1.
Herbata na początek dnia (V-, P-, K-)
Herbata na początek dnia (V-, P-, K-)
Pół łyż świeżego imbiru; pół łyż cynamonu; szczypta kardamonu,
fil wody
fil wody
Zagotować wodę z przyprawami. Zdjąć z ognia i zostawić na
chwilę pod przykryciem.
chwilę pod przykryciem.
2.
Herbata na trawienie 1
Herbata na trawienie 1
1/3 łyż ziaren kminu; 1/3 łyż ziaren kolendry; 1/3 łyż
ziaren kopru włoskiego; fil wody
ziaren kopru włoskiego; fil wody
Zagotować wodę z przyprawami. Zdjąć z ognia i zostawić na 5
minut pod przykryciem. Można dosłodzić według doszy.
minut pod przykryciem. Można dosłodzić według doszy.
3.
Herbata na trawienie 2
Herbata na trawienie 2
1/8 ziaren kopru włoskiego; 1/3 łyż cynamonu; 1/3 łyż
sproszkowanego rumianku; fil wody
sproszkowanego rumianku; fil wody
Zagotować wodę z przyprawami. Zdjąć z ognia i zostawić na 5
minut pod przykryciem. Można dosłodzić według doszy.
minut pod przykryciem. Można dosłodzić według doszy.
4.
Chai
Chai
Składniki na 4
porcje:
porcje:
3 fil wody; 4 goździki; po 2 szczypty: gałki muszkatołowej,
cynamonu i kardamonu; mały kawałek imbiru; łyz czarnej herbaty; fil mleka; 2
łyżki cukru.
cynamonu i kardamonu; mały kawałek imbiru; łyz czarnej herbaty; fil mleka; 2
łyżki cukru.
Gotować wodę z przyprawami 2 minuty. Dodać herbaty i parzyć
2 minuty. Dodać mleka i podgrzać, ale nie doprowadzając do gotowania. Dodać
cukru i serwować.
2 minuty. Dodać mleka i podgrzać, ale nie doprowadzając do gotowania. Dodać
cukru i serwować.
5.
Chai miętowy (V-, P-, K-)
Chai miętowy (V-, P-, K-)
Składniki na 4 porcje:
Pół łyż świeżego imbiru; po 3 szczypty sproszkowanego imbiru
i kardamonu; laska cynamonu; 2 szczypty gałki muszkatołowej; łyż ziaren
kolendry i kminu; pół fil świeżych liści mięty; 3-4 całe goździki; 3 fil wody;
fil mleka.
i kardamonu; laska cynamonu; 2 szczypty gałki muszkatołowej; łyż ziaren
kolendry i kminu; pół fil świeżych liści mięty; 3-4 całe goździki; 3 fil wody;
fil mleka.
Zagotować wodę i dodać do niej herbatę, przyprawy i mleko. Pogotować kilka minut.
6.
Herbatka dla Vaty
Herbatka dla Vaty
Porcja:
¼ łyż świeżego imbiru, pokrojonego w kostkę; ¼ łyż
kardamonu; ¼ łyż cynamonu; ¼ łyż ajwanu; fil wody
kardamonu; ¼ łyż cynamonu; ¼ łyż ajwanu; fil wody
Zagotować wodę i dodać do niej herbatę, przyprawy i pogotować kilka minut. Dosłodzić do smaku.
7.
Herbatka dla Pitty
Herbatka dla Pitty
Porcja:
Po ¼ łyż: kminu, kolendry, kopru włoskiego, płatków róży,
liści świeżej kolendry i fil wody
liści świeżej kolendry i fil wody
Zagotować wodę i dodać do niej herbatę, przyprawy i pogotować 5 minut. Dosłodzić do smaku.
8.
Herbatka dla Kaphy
Herbatka dla Kaphy
Porcja:
Po ¼ łyż: sproszkowanego imbiru, goździków, kopru włoskiego,
kozieradki i fil wody
kozieradki i fil wody
Zagotować wodę i dodać do niej herbatę, przyprawy i pogotować 5 minut.
9.
Masala (V-, P-, K-)
Masala (V-, P-, K-)
Łyż sproszkowanego imbiru, po pół łyż: goździków, czarnego
pieprzu, kardamonu,1/4 łyż gałki muszkatołowej i cynamonu.
pieprzu, kardamonu,1/4 łyż gałki muszkatołowej i cynamonu.
Zmieszać przyprawy razem i używać po łyżeczce na szklankę
herbaty.
herbaty.
10.
Herbatka poprawiająca ogień trawienny
Herbatka poprawiająca ogień trawienny
Składniki na 6-8 porcji:
Kwarta wody; 1/8 łyż pieprzu cayenne; pół garści zmielonego
świeżego imbiru; 2 łyżki cukru; do pół łyż soli.
świeżego imbiru; 2 łyżki cukru; do pół łyż soli.
Doprowadzić wszystkie składniki do zagotowania i pogotować
około 20 minut. Wystudzić i dodać soku z połowy limonki. Herbatkę należy
spożywać przed posiłkiem w celu wzmocnienia ognia trawiennego.
około 20 minut. Wystudzić i dodać soku z połowy limonki. Herbatkę należy
spożywać przed posiłkiem w celu wzmocnienia ognia trawiennego.
znalazłam info, które może zainteresować miłośników ajurwedy – http://www.chcemybycrodzicami.pl/artykuly/263/