Blog

O mleku i nietolerancji na nie

O mleku i nietolerancji na nie

Teksty ajurwedyjskie wychwalają mleko jako jedną z naturalnie występujących rasayan. Przypisują mleku te same właściwości, które przypisywane są odżas: słodkość, łagodność, chłodność, oleistość, śliskość, gęstość, elastyczność, ciężkość, powolność i wyraźność. Stąd też mleko, o ile prawidłowo trawione, wspomaga powstawanie odżas. Mleko krowie uchodzi za eliksir życia bowiem wzmacnia serce, siły życiowe i intelekt  oraz odmładza […]

Mąka odpowiednia dla doszy

mąka vata pitta kapha amarantusowa neutralna neutralna        – gryczana        +         +        – jęczmienna        +         –        – kukurydziana        +         +        – orkiszowa        +         –        + owsiana neutralna neutralna neutralna owsiana, otręby         + neutralna         – pszeniczna, biała          –         –        […]

Sport a dosze

Sport a dosze

Zawsze powtarzam, że dzień bez sportu to dzień stracony… Może dlatego, że jestem pittą, a pitty wprost uwielbiają coraz więcej i więcej ćwiczyć. Tylko, żeby znowu nie przesadzić:) Co na to ajurweda? Sport i rekreacja powinny nie tylko wzmacniać fizyczne i duchowe samopoczucie, ale również sprawiać przyjemność. Nie trzeba nikogo przekonywać do zdrowotnych walorów systematycznych […]

placki z fasoli mung

placki z fasoli mung

Warsztatowe. I jak zwykle za mało słone:) Mam tendencję do nie-do-salania… Wszyscy byli ciekawi co to też będzie. I wyszło: Do zrobienia tego diabołka potrzebne są: fasola mung, pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa, kmin (nasiona), anyżek, mielony imbir (opcjonalnie), sól, woda  Fasolę umyć i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie odlać wodę wraz z […]

skrótem przed dietę dziecka

          Ajurweda twierdzi, że prawidłowa opieka i wychowanie dzieci jest podstawą zdrowych relacji w rodzinie i całym społeczeństwie. Zdrowie człowieka buduje się od samego początku – styl życia, jakiego uczą rodzice, przekłada się na późniejsze, samodzielne życie. W dzisiejszych czasach model rodziny stanął na głowie – rodzice często nie mają czasu dla swoich pociech, […]

placek dyniowo – selerowy

placek dyniowo – selerowy

Zrobiłam placek dyniowy i biegnę zakomunikować o tym mojej mamie. Uradowana, z uśmiechem od ucha do ucha mówię, że zrobiłam placek i żeby mama zgadła, co do niego dodałam:) a mama na to: „nie wiem, ale znając ciebie to pewnie jakąś rzodkiewkę…” od razu mina mi siadła i mówię, eeeeee….. nieeeee. No gdzie rzodkiewkę do […]

Reguły zachowania na dzień i noc

Reguły zachowania na dzień i noc

         Ajurwedyjska nauka o życiu dostarcza praktycznych reguł zachowania, które pomagają w utrzymaniu w równowadze trzy dosze. Reguły te pozwalają zminimalizować stres i czynniki sprzyjające popadnięciu w gnuśność i depresję. Wiedza o życiu zawiera reguły postępowania, w ciągu dnia, na noc, na różne pory roku oraz wskazówki jak w prawidłowy sposób zaspokajać naturalne potrzeby organizmu. […]

Naturalne potrzeby fizjologiczne i ich regulowanie

      Wiele poważnych chorób może mieć swoją przyczynę w tłumieniu naturalnych potrzeb organizmu. Ajurweda wyróżnia 13 różnych impulsów, które ciągle tłumione, mogą wywołać zaburzenia zdrowotne natury somatycznej ale i psychicznej. Mechanizm powstawania zaburzenia jest taki sam we wszystkich przypadkach: gdy dana potrzeba zostaje stłumiona, bioenergia  (głównie apana vata) gromadzi się i zaczyna oddziaływać patologicznie. Inaczej […]

Mini słownik kuchni ajurwedyjskiej

Żeby było jasne, o czym tu jest:) Agni  biologiczny ogień trawienia zapewniający ciału energię do funkcjonowania; Ajwan nasiona dzikiego selera z Indii używane w kuchni i medycynie; szczególnie dobry jako środek na trawienie. Ama zbiorczy termin określający toksyny i niestrawione resztki wewnątrz ciała. Asafetyda (Hing) gumożywica otrzymywana z korzeni i kłączy zapalniczki cuchnącej, ma charakterystyczny […]

Tropologia, czyli co z czym a czego z czym nie:)

Jesteś fanem twarożku z rzodkiewką, jogurtu z owocami albo jajecznicy popijanej kakao? Ten artykuł trochę Cię zmartwi… Nie jestem zwolennikiem ostatecznego rezygnowania z jakiś produktów lub połączeń bez konkretnej potrzeby, ale dobrze jest wiedzieć, że robimy swojemu organizmowi niezłą przykrość łącząc w posiłku pewne produkty. Wszystkie kultury świata wykształciły w toku ewolucji jakieś zasady żywieniowe, […]