Mleko i jego przetwory oraz jajka mają właściwości budujące, są niestety ciężkie do strawienia. Najcięższym dla przetworzenia przez organizm jest ser żółty. Smaczny, ale zbyt słony i tłusty zarówno dla osób o konstytucji kapha jak i pitta; nawet osoby z dominacją vaty mogą sobie nie poradzić z serem. Ser żółty należy zdecydowanie spożywać w […]
Blog
O mleku i nietolerancji na nie
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 24, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Teksty ajurwedyjskie wychwalają mleko jako jedną z naturalnie występujących rasayan. Przypisują mleku te same właściwości, które przypisywane są odżas: słodkość, łagodność, chłodność, oleistość, śliskość, gęstość, elastyczność, ciężkość, powolność i wyraźność. Stąd też mleko, o ile prawidłowo trawione, wspomaga powstawanie odżas. Mleko krowie uchodzi za eliksir życia bowiem wzmacnia serce, siły życiowe i intelekt oraz odmładza […]
Mąka odpowiednia dla doszy
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 15, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
mąka vata pitta kapha amarantusowa neutralna neutralna – gryczana + + – jęczmienna + – – kukurydziana + + – orkiszowa + – + owsiana neutralna neutralna neutralna owsiana, otręby + neutralna – pszeniczna, biała – – […]
Sport a dosze
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lis 4, 2011 | Aktywność fizyczna, Medycyna ajurwedyjska
Zawsze powtarzam, że dzień bez sportu to dzień stracony… Może dlatego, że jestem pittą, a pitty wprost uwielbiają coraz więcej i więcej ćwiczyć. Tylko, żeby znowu nie przesadzić:) Co na to ajurweda? Sport i rekreacja powinny nie tylko wzmacniać fizyczne i duchowe samopoczucie, ale również sprawiać przyjemność. Nie trzeba nikogo przekonywać do zdrowotnych walorów systematycznych […]
placki z fasoli mung
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 23, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Warsztatowe. I jak zwykle za mało słone:) Mam tendencję do nie-do-salania… Wszyscy byli ciekawi co to też będzie. I wyszło: Do zrobienia tego diabołka potrzebne są: fasola mung, pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa, kmin (nasiona), anyżek, mielony imbir (opcjonalnie), sól, woda Fasolę umyć i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie odlać wodę wraz z […]
skrótem przed dietę dziecka
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 17, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Ajurweda twierdzi, że prawidłowa opieka i wychowanie dzieci jest podstawą zdrowych relacji w rodzinie i całym społeczeństwie. Zdrowie człowieka buduje się od samego początku – styl życia, jakiego uczą rodzice, przekłada się na późniejsze, samodzielne życie. W dzisiejszych czasach model rodziny stanął na głowie – rodzice często nie mają czasu dla swoich pociech, […]
placek dyniowo – selerowy
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 13, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Zrobiłam placek dyniowy i biegnę zakomunikować o tym mojej mamie. Uradowana, z uśmiechem od ucha do ucha mówię, że zrobiłam placek i żeby mama zgadła, co do niego dodałam:) a mama na to: „nie wiem, ale znając ciebie to pewnie jakąś rzodkiewkę…” od razu mina mi siadła i mówię, eeeeee….. nieeeee. No gdzie rzodkiewkę do […]
Reguły zachowania na dzień i noc
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 7, 2011 | Medycyna ajurwedyjska
Ajurwedyjska nauka o życiu dostarcza praktycznych reguł zachowania, które pomagają w utrzymaniu w równowadze trzy dosze. Reguły te pozwalają zminimalizować stres i czynniki sprzyjające popadnięciu w gnuśność i depresję. Wiedza o życiu zawiera reguły postępowania, w ciągu dnia, na noc, na różne pory roku oraz wskazówki jak w prawidłowy sposób zaspokajać naturalne potrzeby organizmu. […]
Naturalne potrzeby fizjologiczne i ich regulowanie
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 7, 2011 | Medycyna ajurwedyjska
Wiele poważnych chorób może mieć swoją przyczynę w tłumieniu naturalnych potrzeb organizmu. Ajurweda wyróżnia 13 różnych impulsów, które ciągle tłumione, mogą wywołać zaburzenia zdrowotne natury somatycznej ale i psychicznej. Mechanizm powstawania zaburzenia jest taki sam we wszystkich przypadkach: gdy dana potrzeba zostaje stłumiona, bioenergia (głównie apana vata) gromadzi się i zaczyna oddziaływać patologicznie. Inaczej […]
Mini słownik kuchni ajurwedyjskiej
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | paź 2, 2011 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Żeby było jasne, o czym tu jest:) Agni biologiczny ogień trawienia zapewniający ciału energię do funkcjonowania; Ajwan nasiona dzikiego selera z Indii używane w kuchni i medycynie; szczególnie dobry jako środek na trawienie. Ama zbiorczy termin określający toksyny i niestrawione resztki wewnątrz ciała. Asafetyda (Hing) gumożywica otrzymywana z korzeni i kłączy zapalniczki cuchnącej, ma charakterystyczny […]