Blog

Olejki eteryczne balansujące energię pitta

Olejki eteryczne balansujące energię pitta

Pitta jest gorąca, wilgotna i oleista, aby zatem przywrócić jej równowagę potrzebne są substancje wychładzające, wysuszające, odżywcze i uspokajające, o słodkim, cierpkim lub gorzkim smaku. Gorączkę i zapalenia skóry redukują wychładzające środki napotne: rumianek, chryzantema, kolendra, balsam cytrynowy, mięta pieprzowa, mięta zielona, krwawnik. Środki ściągające redukują ilość wydzielin, są wysuszające, wiążą tkanki ciała, zatrzymują krwawienia […]

Olejki eteryczne balansujące energię vata

Olejki eteryczne balansujące energię vata

Vata sama w sobie jest lekka, sucha, ruchliwa i zimna, do przywrócenia jej równowagi należy zatem używać nawilżających, ciężkich, uspokajających i ogrzewających olejków. Również wszystko, co słodkie nadaje się do balansowania vaty. Nierównowaga energii vata ma dwa typy: w pierwszym z nich przepływ vaty jest zablokowany przez rezydujące w kanałach ciała toksyny (ama) i skutkuje […]

Aromaterapia II

Tysiące lat obserwacji przyrody i naturalnych eksperymentów na żywych organizmach doprowadziły do sklasyfikowania i przyporządkowania odpowiednich właściwości ziołom i innym roślinom. To, co różni ajurwedę od typowego zielarstwa to rozróżnienie między potencją energetyczną każdego zioła i olejku eterycznego. Ajurweda opisuje zatem nie tylko cech i lecznicze właściwości, ale także to, czy substancja jest rozgrzewająca czy […]

energetyczne śniadania

energetyczne śniadania

Ludzie często nie zdają sobie sprawy jak fundamentalne znaczenie dla zdrowia ma pożywne i energetyczne śniadanie. Wolą pospać dłużej, wtuleni w ciepłą poduchę (nawiasem mówiąc też niekoniecznie przyjazną kręgosłupowi) zamiast wstać ciut wcześniej i zjeść śniadanie jak Pan Bóg przykazał. Częsty schemat: mama budzi zaspane dzieci, wciska im jakieś kukurydziane płatki na zimnym mleku albo […]

Aromaterapia I

Aromaterapia I

Aromaterapia to wykorzystanie w celach terapeutycznych olejków eterycznych i aromatów znajdujących się w różnych roślinach, zawierających, według ajurwedy, skondensowane „siły życiowe”, energię roślin. Chemicznie, olejki eteryczne składają się min. z alkoholi, aldehydów, ketonów, fenoli, terpen i esterów; w roślinie substancje te pełnią rolę hormonów potrzebnych do wzrostu i reprodukcji, feromonów przyciągających owady i obronną przed […]

gdy się nie udało… – zgaga i niestrawność

gdy się nie udało… – zgaga i niestrawność

Nie udało się opanować przy stole oczywiście:) Przejadanie się, niewłaściwe kombinacje pożywienia oraz spożywanie posiłków pod wpływem emocji prowadzą do zgagi i niestrawności. Osłabiony ogień trawienny, który jest wynikiem owych przyzwyczajeń, nie jest w stanie poradzić sobie z pokarmem, który zalega w żołądku i fermentuje.  Jak naturalnie uporać się ze zgagą i niestrawnością: • dieta […]

W jak wigilijnie, warsztatowo:)

W jak wigilijnie, warsztatowo:)

Oczywiście znowu nie wzięłam na warsztaty aparatu. Ale wzięłam za to trzy ogromne kosze różnych rzeczy, z których przez dwie godziny powstawały smakowitości. Zrobiłyśmy barszczyk na zakwasie (wyszedł ciut za mdły – pamiętajcie o dużej ilości buraków!), gołąbki z sosem pomidorowym, krokiety z pastą jajeczną, kapustę z grochem, czatni rodzynkowo-żurawinowe, ciasteczka owsiane i wreszcie kompot […]

Gotujemy warzywa wg Amadei Morningstar

 gotowane warzywa czas gotowania w minutach vata pitta kapha karczochy, całe 60         –        – neutralne szparagi, całe 8 do 15         –        –       – buraki w plasterkach 15 do 20         –        +       – boćwinka, pokrojona 5 do 10 lekko + neutralna        – brokuł, łodyga 5 do 12 […]

Kolory w ajurwedzie – chromoterapia

Kolory w ajurwedzie – chromoterapia

Z punktu widzenia ajurwedy każdy kolor posiada właściwą mu energię i właściwości, którymi emanuje. Właściwości te wykorzystuje się w leczeniu stanów chorobowych ciała i umysłu. Z punktu widzenia zachodniej nauki nie ma żadnych dowodów na to, że jest jakiekolwiek wpływ barw na organizm ludzki; sami jednak dostrzegamy reakcję naszego ciała na konkretne kolory. Każdy kolor […]

Nabiał

     Mleko i jego przetwory oraz jajka mają właściwości budujące, są niestety ciężkie do strawienia. Najcięższym dla przetworzenia przez organizm jest ser żółty. Smaczny, ale zbyt słony i tłusty zarówno dla osób o konstytucji kapha jak i pitta; nawet osoby z dominacją vaty mogą sobie nie poradzić z serem. Ser żółty należy zdecydowanie spożywać w […]