Termy, banie, sauny, łaźnie parowe czy inne formy zamkniętych obiektów, w których panowało gorące i wilgotne bądź suche powietrze doprowadzające do pocenia się skóry, znane były już w dalekiej starożytności. Szczególne znaczenie zyskały w czasie trwania Imperium Rzymskiego ale nie mniejszy jest ich udział w kulturze Słowian, Rusów, Ugrofinów, Indian Ameryki Północnej i szamańskich ludów […]
Blog
basti – lewatywy i wlewy
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lip 18, 2015 | Medycyna ajurwedyjska
Basti to terapeutyczne lewatywy. Istnieje wiele różnych rodzajów lewatyw, jedne używane są w celu wzmocnienia mięśniówki i stymulacji pracy jelita, inne do redukcji kumulujących się w nim substancji. Czyszczące lewatywy, stosowane w panczakarmie, mają na celu wydalenie nadmiaru waty z jelita grubego; typowe wlewy składają się z namydlonej ciepłej wody z dodatkiem ziół, przypraw, miodu, […]
pilayu, czyli to, co robię na co dzień:)
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | cze 16, 2015 | Medycyna ajurwedyjska
Proste połączenie – dowolność kreowania ćwiczeń w pilatesie i zasady względem doszy, które podaje ajurweda, to całe sedno prowadzonych przeze mnie zajęć. Nazwałam je może i banalnie, ale cała zabawa banalną w rzeczywistości nie jest:) Przedstawiam Wam 3 filmy, które mimo ogromnego stresu udało mi się nagrać. Jestem zdecydowanie lepsza w pisaniu niż w staniu […]
Domowe mleko roślinne z truskawkami
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | maj 26, 2015 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Sezon zaczęłam trochę wcześnie, ale uwielbiam kwaśne truskawki (których, ze względu na przeważającą we mnie pittę, jeść notabene nie powinnam:). Nie ma słońca, więc kwaskowatość truskawek uznaję w tym roku za bardzo udaną (choć wolałabym słońce i mogłyby być ostatecznie słodkie truskawki). Bardzo ostatnio wybrzydzam jedzeniowo (to nie, tamto nie…), ale dziś napadły mnie truskawki […]
weganizm w ciąży – co na to ajurweda
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | maj 4, 2015 | Medycyna ajurwedyjska, Świadome macierzyństwo
Ajurweda nie dyktuje takiego sposobu odżywiania – należy mieć na uwadze to, że medycyna ta rozwinęła się w kulturze ceniącej mleko i produkty mlekopochodne jako największe dobro i kluczowy produkt w ubogiej diecie. Kultury Wschodu, kultury w przewadze rolnicze i pasterskie cenią sobie produkty odzwierzęce jako wzmacniające i dające energię do przetrwania w trudnych warunkach. […]
Tworzenie pomyślnych zdarzeń – afirmacja
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | kwi 15, 2015 | Medycyna ajurwedyjska
Od wielu osób słyszysz na co dzień „myśl pozytywnie!”. Oczywiście każda myśl jest energią, więc pozytywne myślenie ma kolosalne znaczenie. Podobnie z mową – wypowiadane przez ciebie intencje, zdania, słowa pozytywne lub przekleństwa odbijają się energetyczny echem na działaniach bądź ludziach do których są skierowane. Idąc dalej, w ajurwedzie zarówno twoje myśli, słowa jak i […]
Witamina D
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | mar 30, 2015 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Na niedobór witaminy D3 cierpi połowa ludności świata, ale weganie borykają się częściej z jej brakiem niż osoby spożywające produkty odzwierzęce (witamina ta występuje tylko w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego np. tłustych rybach, oleju z wątroby lub żółtku). W grupie ryzyka, z racji ciemniejszego kolorytu skóry, są także osoby o konstytucji wata. Braki tej witaminy mogą […]
O ajurwedzie po indyjsku – warto przeczytać:)
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | mar 1, 2015 | Medycyna ajurwedyjska
Zbierając materiały do nowej książki trafiła mi w ręce książka dr Partapa Chauhana – wspaniałego lekarza praktykującego ajurwedę w jej oryginalnej formie. Dr Chauhan jest autorem książek, nauczycielem i podróżującym po świecie lekarzem, którego ogromny wkład w propagowanie ajurwedy na świecie jest nie do przecenienia. Współpracuje z wieloma Międzynarodowymi Ajurwedyjskimi Instytucjami i Uniwersytetami a na […]
Z serii zioła Azji Amla, amalaki – źródło witaminy C
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lut 7, 2015 | Kuchnia, Medycyna ajurwedyjska
Owoce drzewa amlaki są najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C, do 445 mg na 100 g. Są również bogatym źródłem polifenoli oraz witamin A i z grupy B. Znana również jako agrest indyjski, amla ma niską zawartość kalorii. Sto gramów świeżych jagód ma tylko 44 kalorie. Podobnie jak czarne porzeczki, ma znacznie większe ilości fitochemicznych związków fenolowych, […]
Przeziębienie i kaszel u malucha
utworzone przez Monika Ptak Korbacz | lut 4, 2015 | Medycyna ajurwedyjska, Świadome macierzyństwo
· Podrażnienie i zablokowanie górnych dróg oddechowych, popularne w okresie wiosennym i jesiennym jest skutkiem nierównowagi dosz wata i kapha. Najlepszym znanym remedium na stany grypowe, katar i zaflegmienie jest świeży imbir – jeśli maluch nie toleruje imbiru w postaci herbatki, możesz dosładzać ją miodem · Gotuj dziecku lekkie, ciepłe i łatwostrawne produkty, najlepiej warzywa […]