Artykuł powstał we współpracy z firmą Ayurvitta
W sezonie nawracających infekcji zastanawiasz się zapewne jak wspomóc swoją naturalną odporność. Być może sięgasz po preparaty z aptecznej półki, być może morsujesz albo wspomagasz się generatorem jonów ujemnych, by nie załapać kolejnego przeziębienia.
Ile mądrych głów tyle sposobów w walce o skuteczną pracę układu immunologicznego – i jest to jak najbardziej prawidłowe, bowiem mechanizmy obronne kształtowane są przez bardzo wiele czynników. Na część mamy wpływ na inne nie. Wiele zależy od naszych genów, od sposobu naszych narodzin i życia w okresie niemowlęcym, kiedy najbardziej kształtują się nasze mechanizmy działania układu immunologicznego.
Ale jest jeden szalenie istotny czynnik – zdrowe i sprawne jelita. Zarówno tradycyjna medycyna wschodu, jak i nowoczesna medycyna zachodnia dochodzą do tego samego wniosku: to w jelitach tkwi sekret odporności organizmu.
Twoje jelita determinują Twoje zdrowie
GALT (skrót od ang. gut-associated lymphoid tissue) to określenie na całość tkanki limfatycznej, występującej w obrębie przewodu pokarmowego. Jej zadaniem jest prawidłowa odpowiedź immunologiczna na dostające się do wnętrza jelit substancje i mikroorganizmy – zarówno te dobre, jak i te niepożądane. Głównymi „sterownikami” całości systemu są bakterie, które kolonizują jelita – to właśnie one są niezbędne do tego, by układ immunologiczny reagował w sposób prawidłowy i oddzielał to, co jest zagrożeniem od tego, co należy przyswoić z tego, co dostanie się do błon jelita.
A zatem, w świetle nauki twoje zdrowie w dużej mierze zależy od kondycji twoich jelit!
Ajurweda już 5 tysięcy lat temu wyznaczyła standardy dobrego samopoczucia. Zdrowie i kondycja organizmu zależy od prawidłowej pracy układu trawienia i jego najważniejszej części – jelita grubego, miejsca absorpcji życiodajnej prany.
Harmonijny proces trawienia wydaje produkt w postaci odżas –subtelnej energii życiowej, która wpływa nie tylko na dobre samopoczucie, zdrowy wygląd i prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, ale także poczucie szczęścia. Wyobraź sobie, że odżas to pewien rodzaj ochronnej tarczy, która otacza Cię od zewnątrz i spaja całą Twoją strukturę, utrzymując ją na odpowiednim poziomie.
Gdy trawienie zawodzi, bo jest zbyt słabe to w przewodzie pokarmowym, wątrobie i komórkach ciała gromadzą się złogi z wadliwej przemiany materii. To właśnie w ajurwedzie występuje pod nazwą ama, co oznacza dosłownie „niedojrzały”, „nieugotowany”, „niestrawiony”. Ama poprzez układ krwionośny krąży w całym organizmie i odkłada się w komórkach, osłabiając tkanki i w ten sposób przyczynia się do powstawania chorób.
Symptomami nagromadzenia ama są obłożony nalotem język, nieprzyjemny „zapach” z ust i całego ciała, zaparcia, nadpobudliwość. Przekładając ama na grunt nauki zachodniej to cała masa różnego rodzaju złogów: od kamieni na woreczku po kamienie kałowe zapychające światło jelita grubego i utrudniające prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.
Ama można porównać do kurzu, który gromadzi się na książkach – na pierwszy rzut oka go nie widać, ale jak przewertujesz kartki jest dosłownie wszędzie. Można go strzepać z wierzchu, ale w środku i tak pozostanie. Dlatego musisz czyścić książkę kartka po kartce.
Z ciałem jest tak samo – nie wystarczy tylko szybka eliminacja toksyn z jelita grubego, tak jak myśli wiele osób poddając się zabiegom takim jak np. kolonoterapia. Pozbywanie się ama to żmudny i ciężki proces, angażujący nie tylko ciało, ale również sferę emocji.
Zioła najlepsze dla Twoich jelit
Ajurweda wypracowała różne metody walki z ama usprawniając pracę jelit, a co za tym idzie, całego organizmu i wspomagając przy tym system obronny organizmu. Podstawą w tych działaniach jest oczywiście zapobieganie tworzeniu się złogów poprzez odpowiednio dobraną dietę, aktywność fizyczną, codzienne zabiegi itd. Ajurweda promuje również używanie właściwie skomponowanych ziół czy mieszanek ziołowych w ramach profilaktyki prozdrowotnej jelit.
Zioła powinny być odpowiednio dobrane do konstytucji psychosomatycznej i odznaczać się właściwościami czyszczącymi oraz tonizującymi jelita.
W całej fioterapii bardzo ważną rolę odgrywa synergiczne połączenie, kompozycja ziół, tak, by wykorzystać ich maksymalny potencjał. Bardzo ważne znaczenie ma także „produkcja” zioła czy mieszanki: od pielęgnacji roślin przez jej ścięcie, wysuszenie lub wytłoczenie soku po ich odpowiednią konserwację.
Spośród mieszanek ziołowych wspomagających oczyszczanie organizmu i usprawniających pracę jelit na dużą uwagę zasługuje dająca niezwykle szybkie efekty mieszanka Nirmala. (wykorzystaj -20% zniżki na hasło Ajurweda).
Błyskawiczne działanie zawdzięcza specjalnej metodzie suszenia, mielenia oraz mieszania ziół. Specjalny sposób łączenia ziół w odpowiedniej kolejności powoduje wzajemne oddziaływanie na siebie substancji aktywnych zawartych w roślinach. Pamiętaj jednak, że ama jest jak kurz w starej książce, a złogi w jelitach gromadzą się latami – również w przypadku zażywania Nirmali nie kieruj się tym, że mieszanka pomogła Ci wypróżnić się szybko i efektownie.
Aby w pełni skorzystać z potencjału, jakie daje zestawienie ziół zawartych w Nirmali powinnaś przyjrzeć się temu, co w rzeczywistości jest twoim problemem i przystąpić do mniej lub bardziej długotrwałego działania.
Co znajdziesz w tej mieszance? Przede wszystkim Haritaki, czyli Migdałowiec Chebułowiec, główny składnik Nirmali, wspomaga oczyszczanie jelita grubego oraz poprawia trawienie i funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Wpływa to korzystnie na kondycję całego organizmu.
Koper włoski i adżwan regulują ilość gazów i z racji swoich lekkich, wysuszających właściwości
i ostrego smaku wspomagają trawienie, poprawiają absorpcję minerałów w jelicie grubym.
To, że związki występujące w kłączu imbiru przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i dobrego samopoczucia jest ważną kwestią, ale równie istotne są jego właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, silnie przeciwzapalne. Dodatkowo, poprzez zwiększenie przemian metabolicznych i poprawienie krążenia pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami oraz cellulitem.
Olej z kleszczowiny pospolitej, czyli olej rycynowy pomaga rozluźnić stolec, a przez to ułatwić jego wydalanie. Wspiera także działania pobudzające perystaltykę jelit, dzięki czemu wspomaga szybsze wypróżnianie się.
Ilość, sposób oraz częstotliwość zażywania Nirmali należy dobrać do Twojej konstytucji, dręczącej Cię dolegliwości oraz kierując się aktualnym stanem zdrowia. Pamiętaj, żeby upewnić się czy nie masz przeciwwskazań do stosowania żadnego ze składników mieszanki.
Jeśli twoim problemem jest słabe trawienie, niski metabolizm, a w konsekwencji gromadzenie ama, twojej konstytucji dominuje najprawdopodobniej energia kapha lub masz jej zaburzenia. Oprócz dobrania odpowiedniej diety, włącz Nirmalę do codziennego menu przez kolejne 3 miesiące nie przekraczając dawki połowy łyżeczki dziennie. Wymieszaj ze szklanką letniej wody i wypij przed dowolnym posiłkiem.
W przypadku zatwardzenia, problemów z wypróżnianiem, w dolegliwościach związanych z nasiloną energią wata i tendencją do suchości stosuj preparat doraźnie ale nie częściej niż raz/dwa razy w tygodniu. W celu usprawnienia wypróżnienia wymieszaj Nirmalę w dawce 3-5 g (w zależności od wagi i indywidualnego zapotrzebowania) ze szklanką ciepłej wody i wypij na wieczór. Rano wypij na czczo 2 szklanki ciepłej/gorącej wody.
Jako osoba z przewagą energii pitta zapewne nie masz problemów z wypróżnianiem, ale możesz narzekać na silną fermentację i tworzenie się gazów. Zawarte w Nirmali koper włoski i adżwan mogą okazać się zbawienne dla tych stanów. Jeśli czujesz wzdęcia, dużą ilość gromadzących się gazów i słyszysz odgłosy fermentacji nasilonej energią pitta, spożywaj Nirmalę doraźnie w ilości 1-1,5 g na szklankę wody.
Jeśli decydujesz się na gruntowny ”remont” jelit wspomóż się dietą detoksyfikacyjną i sokiem triphala. Takie połączenie wykorzystaj przez co najmniej miesiąc, dbając też o inne aspekty oczyszczania, w tym emocjonalne i psychiczne. Stopniowo zwiększaj dawkę zarówno soku jak i ziół poczynając od czubeczka łyżeczki kończąc na 30-40 ml soku i 3-5 g Nirmali w ostatnich dniach oczyszczania (virechana). W przypadku kiedy decydujesz się na wlewy dojelitowe nie spożywaj już ziół podczas basti.
Produkt, o którym wspominam można znaleźć w sklepie Ayurvitta – sok Triphala