fbpx

Ajurweda przekazuje wskazówki jak jeść, by cieszyć się zdrowiem i czerpać maksymalne korzyści ze spożywanych pokarmów. Porady te zasadniczo nie odbiegają od standardów wyznaczanych przez nowoczesną dietetykę. Przyjrzyjmy się im zatem bliżej:

– przede wszystkim jedz w spokojnym otoczeniu i rozkoszuj się potrawami. Postaraj się, żeby twój mózg zarejestrował to, że w ogóle jesz. Im wolniej zjesz, tym będziesz bardziej najedzony:)
– kiedy jesz skup się na jedzeniu a nie na oglądaniu telewizji, szukaniu czegoś w necie, czytaniu czy jakiejkolwiek innej absorbującej czynności – całą uwagę poświęć posiłkowi.
– jedz wszystkie posiłki w pozycji siedzącej, z wyprostowanym kręgosłupem i otwartą klatką piersiową. Nie ugniataj narządów wewnętrznych.
– spożywaj posiłki regularnie, jeśli tylko możesz o tej samej porze. Ale nie przesadzaj – nie jedz na siłę, kiedy w ogóle nie jesteś głodny tylko dlatego, że właśnie wybiła godzina twojego obiadu… – postaraj się również zachowywać kilkugodzinne odległości między posiłkami, tak, by pokarm mógł zostać całkowicie strawiony. Unikaj przekąsek między posiłkami.
– główny posiłek powinieneś spożyć w południe, wtedy, gdy ogień trawienny jest najsilniejszy. Wieczorem jedz tylko lekkie produkty, nawet nie patrz o tej porze na białko zwierzęce. Ostatni posiłek spożyj około 3 godzin przed snem – nocą pożywienie źle się trawi i niekorzystnie wpływa na sen.

– zjedz tylko tyle ile mieści się w twoich dwóch garściach – tak mówią ajurwedyjskie księgi…. jak dla mnie to trochę za mało:) Ważne jest, żeby nie zapełniać całego żołądka, a pozostawić trochę miejsca na procesy trawienne. Po posiłku powinieneś się czuć pokrzepiony, a nie ociężały:).
– podczas i po posiłku nie pij zimnych napojów – ugasisz ogień trawienny.
– twoja dieta powinna być zrównoważona i powinna zawierać wszystkie sześć smaków
– podczas wyboru pokarmów kieruj się swoimi potrzebami. Apetyt na pewne pokarmy sygnalizuje, czego brakuje twojemu organizmowi. Ochota na szkodliwe produkty wynika z niewłaściwych przyzwyczajeń lub gdy organizm zatracił równowagę.
– unikaj alkoholu, napojów stymulujących, gazowanych i czekolady, lodowatego jedzenia – wszystko to osłabia siłę trawienia.
– gotuj i piecz bez miodu! Podgrzany miód wytwarza toksyny.
– raz przygotowane jedzenie nie nadaje się do odgrzewania – gotuj tyle, ile zjesz na jeden posiłek.
– zwracaj uwagę na świeże, pełnowartościowe i naturalne pożywienie.
– jedz zawsze apetycznie przyrządzone potrawy – pożywienie powinno zaspokajać potrzeby wszystkich zmysłów.
– gotuj z miłością i radością a wszystko, co przyrządzisz będzie pełne dobrej energii:)