fbpx
To wysokie na 25 m drzewo nie rośnie w Polsce. A szkoda, bo jego kora ma wiele właściwości prozrowotnych. W składzie kory migdałecznika (inna nazwa arjuny) znajdują się m.in. triterpeny, flawonoidy, taniny, glikozydy, koenzym Q-10 oraz składniki mineralne – wapń, magnez, cynk, miedź; od stuleci stosowana jest w medycynie ajurwedyjskiej w profilaktyce i leczeniu chorób serca i układu krążenia. Nazywana jest nawet „strażnikiem serca”, podobnie jak nasz ojczysty głóg. Połączenie tych dwóch roślin daje niesamowite efekty w oczyszczaniu całego układu krążenia.
Wchodzimy szybkim krokiem w maj – w kalendarzu ajurwedyjskim jest to miesiąc poświęcony sercu i układowi krążenia, warto więc pomyśleć o arjunie, tym bardziej, że stoi na straży nie tylko serca ale i wątroby (kwiecień to miesiąc wątroby także wpasowuje się idealnie).
Zadaniem arjuny jest utrzymanie pracy serca w odpowiedniej kondycji poprzez wpływ na skurcze i rozkurcze mięśni serca oraz obniżanie ciśnienia krwi. Dodatkowo arjuna ma właściwości przeciwmiażdżycowe, gdyż reguluje poziom cholesterolu we krwi (redukuje poziom LDL – „złego cholesterolu” i trójglicerydów)
Arjunę stosuje się także w przypadku problemów trawiennych, zwłaszcza biegunek. Dzięki temu, że reguluje perystaltykę jelit nie dochodzi do odwodnienia. To ważna wiadomość szczególnie dla wybierających się do Azji południowo-wschodniej: arjuna może zadziałać jak stopperan jeśli wam się skończy:) To samo działanie, jeśli arjuna spożywana jest w nadmiernej ilości, może prowadzić do zatwardzenia, nudności i idących w parze z tym bólów głowy. 
Arjuna usuwa wydzielinę zalegającą w nadmiernych ilościach w drogach oddechowych, tym samym utrzymuje drożność dróg oddechowych i zapobiega ich infekcjom. 
We wskazaniach do stosowania podaje się jeszcze problemy skórne (trądzik, świąd, pokrzywka), choroby układu moczowego, przedwczesną ejakulację (dzięki swoim właściwościom ściągającym zapobiega przedwczesnym wytryskom), bóle miesiączkowe, trudno gojące się rany.
Nie zaleca się spożywania arjuny w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u osób bardzo otyłych. Warto skonsultować się z lekarzem lub zielarzem w przypadku spożywania leków nasercowych – arjuna może wchodzić z nimi w interakcje. Zioło dostępne jest w formie sproszkowanej z upraw ekologicznych oraz w postaci tabletek,kapsułek czy herbaty do zaparzania. 


Sproszkowana kora nie jest genialna w smaku – wręcz przeciwnie, trudno ją przełknąć:) Warto dodać się masła ghee, miodu lub rozmieszać ją z mlekiem roślinnym. Wszystko w zależności od preferencji smakowych.

This tree does not grow in Poland. It’s a pity, because it has got many pro-health properties. In the bark of the arjuna there are triterpenes, flavonoids, tannins, glycosides, coenzyme Q-10 and minerals – calcium, magnesium, zinc, copper. For centuries, it has been used in Ayurvedic medicine for the prevention and treatment of heart and circulatory diseases. It is even called the „guardian of the heart”, like our native hawthorn. The combination of these two plants gives amazing effects in cleansing the entire cardiovascular system.

May is close  – in the Ayurvedic calendar this is a month devoted to the heart and circulatory system, so it is worth thinking about arjuna. Besides the cardiovascular system it protects also the liver  – April is the liver month so it fits perfectly.

The task of arjuna is to keep the heart working in a proper condition by affecting the spasms and diastoles of the heart muscles and lowering blood pressure. In addition, arjuna has antiatherosclerotic properties, as it regulates the level of cholesterol in the blood (reduces LDL – „bad cholesterol” and triglycerides)

Arjuna is also used in the case of digestive problems, especially diarrhea. Thanks to the regulation of intestinal peristalsis, there is no dehydration. This is an important message especially for those who visit Southeast Asia: arjuna can work like a popular stopperan 🙂 If arjuna is consumed in excessive amounts, it can lead to constipation, nausea and headaches that go hand in hand .
Arjuna removes excessive amounts of mucus in the respiratory tract keeping it clear and preventing their infections.
The indications for use also include:
skin problems (acne, pruritus, urticaria),
diseases of the urinary tract,
premature ejaculation (due to its astringent properties prevents premature ejaculation),
menstrual cramps,
difficult to heal wounds.
It is not recommended to consume arjuna during pregnancy and breastfeeding and when someone is very obese. It is worth consulting with a doctor or an herbalist if you are taking cardiac medication – arjuna can interact with them. The herb is available in powdered form from organic farming and in the form of tablets, capsules or tea for brewing.

Powdered bark is not good in taste – it is difficult to swallow it 🙂 It is worth to add ghee, honey or mix it with vegetable milk it depends on your taste preferences.