Za oknami plucha, szaro, zimno i ponuro – często mówi się o takiej pogodzie, że jest ciężka. Takie przymioty jak ciężkość, inercja,bezwład, niepokój, uziemienie to cechy tamasu – trzeciej i ostatniej z gun (właściwości pramaterii według filozofii sankhji, odsyłam do wcześniejszych postów o sattwie:)) Tamasowe może być też jedzenie – jedząc je czujemy się właśnie tacy ociężali i uziemieni, bez energii… ajurweda wskazuje jako tamasowe następujące produkty i zaleca spożywanie ich w jak najmniejszych ilościach a najlepiej w ogóle:):
alkohol
cebula
dziczyzna
grzyby
indyk
jagnięcina
królik
kurczak
lody
margaryna
mięso z kozy
mleko z proszku
mleko, homogenizowane
mleko, pasteryzowane
por
pożywienie głęboko smażone
pożywienie mrożone
pożywienie odgrzewane
pożywienie z mikrofali
ryby morskie
ryby słodkowodne
słonina
smalec
szalotka
wieprzowina
wołowina