fbpx

Pod tym bardzo mądrze
brzmiącym tytułem kryje się nic innego jak dieta przeciwmiażdżycowa,
skomponowana dla osób mających za wysoki poziom cholesterolu. Jak wiemy
cholesterol jest niezbędny do życia – buduje ściany komórek oraz współuczestniczy
w wytwarzaniu wielu hormonów. Cholesterol występuje we krwi w kilku frakcjach,
min:
1)     
Frakcja lipoprotein LDL,
tak zwany „zły cholesterol”,  której
główną funkcją jest transport cholesterolu do
komórek w celu ich regeneracji
. Wysoki poziom LDL wiąże
się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i układu krwionośnego
2)     
Frakcja
lipoprotein HDL, tak zwany „dobry cholesterol”, przenosi nadmiar cholesterolu z
krwi do wątroby w celu rozłożenia, a następnie wydalania go z organizmu. Wysoki
poziom HDL zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krwionośnego.
Podwyższony cholesterol
ma bezpośrednie przełożenie na występowanie chorób sercowo-naczyniowych zarówno
u kobiet, jak i u mężczyzn. Wiele badań klinicznych wskazuje na liniową
zależność wzrostu LDL i zapadania na choroby sercowo – naczyniowe, z kolei
obniżanie cholesterolu powoduje zmniejszenie ryzyka tych chorób.
W medycynie
zachodniej  w celu utrzymania
cholesterolu na dobrym poziomie zaleca się odpowiednią dietę, redukcję  masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej,
zaprzestanie palenia tytoniu oraz ograniczenie ilości spożywanego alkoholu. Często
u osób z podwyższonym cholesterolem  włącza się statyny – grupę leków stosowanych w
celu obniżenia poziomu tej substancji we krwi.
Patrząc z perspektywy
ajurwedy, zalecenia profilaktyczne niewiele się różnią. Przemiana lipidowa jest
bezpośrednio związana z energią kapha i jej funkcjonowaniem w organizmie, a
zatem wskazana będzie zarówno dieta jak i zabiegi regulujące tą energię.
Wśród
nich są min.
         
Ćwiczenia – takie, by ciało czuło, że
jest za ciężkie (np. wspinaczka górska)
         
Zioła i inne produkty (np. miód)
przyśpieszające metabolizm i redukujące złogi tłuszczu oraz posty
         
suche i stymulujące, energetyzujące
masaże, również masaż Marma pomagający w trawieniu i tonizujący
         
Nadmierna ilość snu pobudza kaphę –
należy więc zredukować ilość snu do 7-8 godzin i unikać pokusy snu w ciągu dnia
Dieta i odżywianie jest
jednym z najważniejszych czynników powrotu do równowagi; należy ograniczyć
spożywane pokarmy, w szczególności śluzo twórcze a zastąpić je ostrym, lekkim,
ogrzewającym pożywieniem. Produkty hipolipemiczne, których nie może zabraknąć w
diecie to:
– przyprawy: ajwan,
kurkuma, kolendra
– warzywa i zielenina:
rukola, cykoria sałata, liście mniszka lekarskiego, endywia, jarmuż, gorczyca
zielona, sałata z czerwonych liści, sałata rzymska, rukiew wodna, karczoch,
gorzki melon, rzepa, rzodkiew, pasternak
– owoce: grapefruit
– ocet balsamiczny