fbpx

Problemy z laktacją
można podzielić na 3 grupy: nadmierna laktacja, brak laktacji i nieprawidłowa produkcja
mleka wynikająca z przewagi doszy lub innych czynników.
Nadmierna
laktacja.
Kobieta wytwarza
za dużo mleka w stosunku do potrzeb dziecka, więc po karmieniu mleko zalega w
kanalikach, piersi stają się obrzęknięte, ciężkie i bolesne, a czasem mleko
samoistnie z nich wypływa. Aby spowolnić produkcję mleka, należy ograniczyć
spożywanie produktów zwiększających bioenergię kapha, takich jak nabiał, mięso
i cukier, i wprowadzić dietę balansującą kaphę. Nadmiar mleka należy ściągać z
piersi tylko do momentu odczucia ulgi. Piersi ulgę przyniesie także obkładanie
liśćmi kapusty – sok z kapusty działa przeciwzapalnie i zatrzymuje wypływ
mleka. Również herbata z szałwii zmniejsza laktację.
Niepowodzenie
w laktacji.
Może objawiać się
dwojako: 1) zupełnym brakiem laktacji lub 2) niewystarczającą ilością mleka.
Główne przyczyny to: nieodpowiednia dieta, niepokrywająca zapotrzebowania
energetycznego samej matki, oraz anemia. Suśruta, wybitny ajurwedyjski lekarz,
wymienia w Suśruta Samhicie kilka
powodów braku laktacji: psychiczne napięcie, niechęć do nowo narodzonego
dziecka, smutek, strach przed bólem laktacyjnym oraz ekstremalny stres lub
trauma poporodowa. Uważamy, że zanim kobieta zdecyduje się na jakiekolwiek leki
czy zioła, powinna spacyfikować wszystkie negatywne emocje, które wpływają
bezpośrednio na produkcję mleka i utrudniają jej kontakt z noworodkiem. Matka powinna
też dużo odpoczywać.
Pokarmy
zwiększające laktację to: ziarna sezamu, dynia, ryby, jęczmień, sok z trzciny
cukrowej, pszenica i nabiał we wszelkiej postaci. Pomogą również zioła:
shatavari, lukrecja, siemię lniane, koper włoski i kmin.
Nieprawidłowa
produkcja mleka.
Według ajurwedy
nierównowaga doszy w ciele matki wpływa bezpośrednio na mleko, a tym samym na
dziecko, które się nim żywi. Jeśli zatem dziecko ma poniżej opisane symptomy,
matka powinna zmienić swoją dietę tak, by uspokoić wzmożone bioenergie.
W
przypadku wzrostu doszy wata produkowane mleko jest bardzo lekkie, pieniste i
mało sycące. Maluch wciąż czuje się głodny, gdyż jego potrzeby nie zostają
zaspokojone. Matka powinna wówczas przejść na dietę balansującą energię wata i
włączyć do codziennego menu fasolę mung oraz czarną soczewicę z warzywami
takimi jak marchew, słodki ziemniak czy buraki. Do diety może również włączyć
zioła pomocne przy braku laktacji.
Podwyższony
poziom zakwaszenia matki, związany z nierównowagą pitty, skutkuje produkcją
mleka o kwaśnym zapachu. Po jego spożyciu dziecko ma skórne problemy
alergiczne: wysypkę, zaczerwienienia i wypryski. Dziecko karmione takim mlekiem
często odczuwa pragnienie, a jego matka miewa nawracające zapalenie piersi.
Przy
takich objawach zaleca się przejście na dietę balansującą energię pitta oraz
spożywanie gorzkich i wychładzających pokarmów. Z diety należy wykluczyć kawę,
a także kwaśne, przesolone i nadmiernie ostre produkty. Wspaniałym środkiem
wychładzającym nadmierne rozgrzanie pitty jest drzewo sandałowe, które można
nosić w postaci naszyjnika lub nakładać na czoło i piersi w postaci pasty.
Należy spożywać również triphalę w ilości od 500 miligramów do 1 grama na noc,
gdyż pomaga ona zredukować nadmierne gorąco i nierównowagę wszystkich dosz.
Mleko
z nierównowagą doszy kapha jest zbyt ciężkie, klejące i gęste. Po posiłku z takiego
mleka dziecko śpi przez długi czas, rzadko aktywizuje się i cierpi z powodu
dolegliwości żołądkowych (z powodu trudniejszego trawienia). Bywa także
zaflegmione, wyziębione, miewa podpuchnięte oczy i częsty katar. W tym wypadku
matka powinna przejść na dietę balansującą energię kapha, zredukować nabiał,
potrawy mączne, cukier i tłuszcze oraz zadbać o aktywność fizyczną.
By
wyrównać jakość mleka, potrzeba nie tylko odpowiedniej diety, ale także czasu,
cierpliwości, odpowiedniej ilości wody i nastawienia.