Teraz trochę wytłumaczenia, bo mam wrażenie, że większość osób się w tym gubi…
Złe samopoczucie po spożyciu pewnych
pokarmów wynika zazwyczaj z nietolerancji
na te produkty. Nietolerancja to właściwie zaburzenie procesu trawienia, gdyż
organizm nie może poradzić sobie z prawidłowym metabolizmem poszczególnych
składników. Przenikają one do krwioobiegu, gdzie przeciwciała, które nazywają
się immoglobulinami G (czyli IgG) identyfikują je jako ciała obce i
neutralizują. W ten sposób twój układ odpornościowy jest stale obciążany
niepotrzebną walką z niestrawionymi cząsteczkami pokarmowymi, co z kolei wymaga
dużego nakładu energetycznego. Przeciążenie układu odpornościowego skutkuje
właśnie różnymi nieswoistymi symptomami, np. bólami brzucha, podbrzusza,
wzdęciami, nadmierną fermentacją, zmianami skórnymi itp. Określanych zbiorczym
mianem “nietolerancji pokarmowej”.
pokarmów wynika zazwyczaj z nietolerancji
na te produkty. Nietolerancja to właściwie zaburzenie procesu trawienia, gdyż
organizm nie może poradzić sobie z prawidłowym metabolizmem poszczególnych
składników. Przenikają one do krwioobiegu, gdzie przeciwciała, które nazywają
się immoglobulinami G (czyli IgG) identyfikują je jako ciała obce i
neutralizują. W ten sposób twój układ odpornościowy jest stale obciążany
niepotrzebną walką z niestrawionymi cząsteczkami pokarmowymi, co z kolei wymaga
dużego nakładu energetycznego. Przeciążenie układu odpornościowego skutkuje
właśnie różnymi nieswoistymi symptomami, np. bólami brzucha, podbrzusza,
wzdęciami, nadmierną fermentacją, zmianami skórnymi itp. Określanych zbiorczym
mianem “nietolerancji pokarmowej”.
Alergia pokarmowa jest reakcją silniejszą. Organizm z alergią niejako “wypowiada
wojnę” substancjom szkodliwym (za które może uznać np. składniki pożywienia,
sierść, pyłki i inne) uruchamiając cały system obronny, dokładnie tak samo
jakby walczył z wirusem albo bakteriami. Wytwarza wtedy specjalne przeciwciała
(immunoglobuliny E IgE) oraz neuroprzekaźniki: histaminę, które wzniecają stan
zapalny niezbędny do usunięcia alergenu. Pojawiają się wtedy duszności,
swędzenie w gardle, odruchy kaszlu, puchlina, wysypka skórna, wydzielina z nosa
itd.
wojnę” substancjom szkodliwym (za które może uznać np. składniki pożywienia,
sierść, pyłki i inne) uruchamiając cały system obronny, dokładnie tak samo
jakby walczył z wirusem albo bakteriami. Wytwarza wtedy specjalne przeciwciała
(immunoglobuliny E IgE) oraz neuroprzekaźniki: histaminę, które wzniecają stan
zapalny niezbędny do usunięcia alergenu. Pojawiają się wtedy duszności,
swędzenie w gardle, odruchy kaszlu, puchlina, wysypka skórna, wydzielina z nosa
itd.
Tak, jak wspomniałam, stale obciążony
niestrawionymi resztkami i toksynami układ
odpornościowy przestaje pracować prawidłowo. Z biegiem czasu powstają
różnego rodzaju patologie systemu odpornościowego, w wyniku których organizm
zaczyna atakować własne tkanki. Pobudzony i agresywny układ odpornościowy
najczęściej atakuje narządy układu pokarmowego (w szczególności jelita) oraz
stawy czy tarczycę uszkadzając ich struktury i zaburzając prawidłową pracę.
Tworzący się w ich obrębie stan zapalny wywołuje szereg symptomów od braku
energii i zmęczenia począwszy na silnych biegunkach lub wymiotach kończąc.
niestrawionymi resztkami i toksynami układ
odpornościowy przestaje pracować prawidłowo. Z biegiem czasu powstają
różnego rodzaju patologie systemu odpornościowego, w wyniku których organizm
zaczyna atakować własne tkanki. Pobudzony i agresywny układ odpornościowy
najczęściej atakuje narządy układu pokarmowego (w szczególności jelita) oraz
stawy czy tarczycę uszkadzając ich struktury i zaburzając prawidłową pracę.
Tworzący się w ich obrębie stan zapalny wywołuje szereg symptomów od braku
energii i zmęczenia począwszy na silnych biegunkach lub wymiotach kończąc.