fbpx
Pitta jest jedyną „gorącą” doszą – oznacza to, że jej ogień trawienny jest silny i ma duży apetyt. Z siłą ognia trawiennego ajurwedyjskie teksty łączą długowieczność – sprawa wydaje się dość prosta, bowiem silny ogień trawienny jest w stanie wszystko strawić a co za tym idzie organizm nie produkuje ama i innych toksycznych substancji powodujących choroby. Choć to i tak wielki skrót myślowy:) W większości osoby o tej konstytucji tolerują wszystkie produkty – niestety łatwo ulegają pokusie jedzenia wszystkiego i w dużych ilościach, osłabiając w ten sposób swoje trawienie. Zaburzenia powodowane są przede wszystkim przez brak umiaru i spożywanie zbyt słonego, kwaśnego i ostrego jedzenia. Dla typu pitta dobre są wszelkie wychładzające gorzkie i cierpkie pokarmy – ograniczają one apetyt i absorbują nadmiar wilgoci. Jeśli chodzi o temperaturę spożywanych pokarmów, to powinna krążyć w granicy temp. pokojowej, czyli chłodne i lekko ciepłe dania o niezbyt ciężkiej konsystencji. Pitta jest jedyną doszą, która bez oporów może sobie pozwolić na chwilę lodowego zapomnienia:) Wszelkie zimne sorbety, lody, mrożone jogurty i zimne napoje mogą być spożywane przez pittę w gorące dni – ale z dużym umiarem.

Głodna pitta to zła pitta. Jedzenie musi być przygotowane na czas, a nawet kilkuminutowe opóźnienie może wprowadzić pittę w gniewny szał. Weź to pod uwagę gotując mężowi/żonie o tej konstytucji:) A zła i gniewna pitta to pitta, która już nie zje. Często bywa tak, że pitta, u której emocje podskoczyły za bardzo w ogóle nie zasiądzie do stołu. Wszystko, co uspokaja i porządkuje atmosferę przy stole jest pomocne w pozyskaniu harmonii.

  














 Pokarmy
odpowiednie dla pitty:

opis
najlepsze
dobre
złe
Owoce
najlepsze
słodkie. Zdrowa osoba o tej konstytucji może sobie pozwolić na wszystkie
owoce, osoba z zaburzeniami powinna unikać tych z kategorii „złe”.
słodkie jabłko,
granat, daktyl, winogrona*, mango*, melon, guawa, gruszka, śliwka, figa,
arbuz
słodka
pomarańcza, mandarynka, jagoda, kokos
grapefruit, kwaśna pomarańcza, wiśnia, papaja*,
truskawka, awokado, morela, brzoskwinia, borówka, żurawina, grapefruit,
ananas, rabarbar, tamarynd
Warzywa
takie same
powinny się znaleźć w diecie zdrowych i tych z zaburzeniami konstytucji
pitta, ale te ostatnie nie mogą jeść zbyt dużo surowych warzyw.
kalafior, brokuł,
kiełki, seler, koper, kapusta, por, sałata,
dynia, groch
łuskany, cukinia, szparagi, karczoch, kolendra liście, zielone warzywa
liściaste, pietruszka nać, okra, oliwki, gotowana cebula,
marchew, burak,
szpinak, bakłażan, papryka, papryka chilli, surowa cebula, pomidor, rzodkiew,
czosnek
Zboża
ilość spożywanych
zbóż zależy od aktywności, optymalnie pitta powinna spożywać 2 posiłki
węglowodanowe, które wzmacniają i harmonizują
ryż basmati,
pszenica, owies, jęczmień, amarantus
proso, ciemny
ryż, quinoa
gryka, kukurydza,
żyto
Pestki i orzechy
dobre, ale ich
ilość zależy od aktywności, (10-12 max na raz); są oleiste i rozgrzewające
przez co zwiększają pitta, świeże są lepsze niż podsmażone.
 migdały (namoczone i bez skórki), kokos
pestki z dyni i
słonecznika,
orzechy
brazylijskie, nerkowce, pinii, laskowe, pecan, włoskie, ziemne, pistacje;
sezam, orzechy ziemne*
Oleje
powinny być
spożywane w umiarkowanych ilościach, ponieważ są gorące w swej naturze
ghee (ponieważ
posiada silnie chłodzącą naturę), kokosowy
słonecznikowy,
sojowy, z wiesiołka, lniany
z orzechów,
sezamowy, z gorczycy
Warzywa
strączkowe
typ pitta
najlepiej radzi sobie z trawieniem roślin strączkowych, ale nawet dla niego
do gotowania fasoli czy grochu należy dodać redukujące gazy przyprawy lub
glony.
Fasola mung,
pinto, jasiek, adzuki
Cieciorka, soja
Żółta, brązowa,
zielona soczewica
Nabiał
lepsze świeże
produkty mleczne niż sfermentowane, słodkie niż kwaśne
świeże mleko,
masło, ghee, mleko kozie, ser kozi i owczy (miękki, niesolony) (kobiety w
ciąży powinny unikać produktów z niepasteryzowanego mleka)
ser biały, jogurt
(w postaci lassi), słodka śmietana
kwaśny jogurt, kwaśna śmietana, kefir, słony ser,
maślanka
Mięso
nie jest dobre
dla pitty, jeśli już to 1-2 razy na tydzień, gotowane lub grillowane
indyk, ryby
słodkowodne, królik
białka jaj, drób
wołowina, wieprzowina, żółtka jaj, jagnięcina, owoce
morza, ryby morskie
Słodycze
Syrop klonowy
Naturalne cukry
Melasa, miód
Przyprawy
należy używać z
umiarem, bowiem można łatwo wytrącić pittę z równowagi
świeża kolendra,
pietruszka
kmin, mięta,
rozmaryn, szafran, cynamon, liść laurowy, kurkuma*, kardamon, kolendra,
cynamon, koper włoski, tymianek*
bazylia, gałka
muszkatołowa, pieprz, czosnek, chilli, gorczyca, pieprz cayenne, papryka ostra
Napoje
pitta potrzebuje
dobrego nawodnienia, najlepszym jego źródłem jest czysta, chłodna woda
Herbata zielona, cierpkie
ziołowe herbaty (z malin, hibiskusa, dandelionu) oraz soki owocowe (z
granatu, ananasa lub żurawin).
Sok z aloesu,
mleka zbożowe
Alkohol*