Pitta jest jedyną „gorącą” doszą – oznacza to, że jej ogień trawienny jest silny i ma duży apetyt. Z siłą ognia trawiennego ajurwedyjskie teksty łączą długowieczność – sprawa wydaje się dość prosta, bowiem silny ogień trawienny jest w stanie wszystko strawić a co za tym idzie organizm nie produkuje ama i innych toksycznych substancji powodujących choroby. Choć to i tak wielki skrót myślowy:) W większości osoby o tej konstytucji tolerują wszystkie produkty – niestety łatwo ulegają pokusie jedzenia wszystkiego i w dużych ilościach, osłabiając w ten sposób swoje trawienie. Zaburzenia powodowane są przede wszystkim przez brak umiaru i spożywanie zbyt słonego, kwaśnego i ostrego jedzenia. Dla typu pitta dobre są wszelkie wychładzające gorzkie i cierpkie pokarmy – ograniczają one apetyt i absorbują nadmiar wilgoci. Jeśli chodzi o temperaturę spożywanych pokarmów, to powinna krążyć w granicy temp. pokojowej, czyli chłodne i lekko ciepłe dania o niezbyt ciężkiej konsystencji. Pitta jest jedyną doszą, która bez oporów może sobie pozwolić na chwilę lodowego zapomnienia:) Wszelkie zimne sorbety, lody, mrożone jogurty i zimne napoje mogą być spożywane przez pittę w gorące dni – ale z dużym umiarem.
Głodna pitta to zła pitta. Jedzenie musi być przygotowane na czas, a nawet kilkuminutowe opóźnienie może wprowadzić pittę w gniewny szał. Weź to pod uwagę gotując mężowi/żonie o tej konstytucji:) A zła i gniewna pitta to pitta, która już nie zje. Często bywa tak, że pitta, u której emocje podskoczyły za bardzo w ogóle nie zasiądzie do stołu. Wszystko, co uspokaja i porządkuje atmosferę przy stole jest pomocne w pozyskaniu harmonii.
Pokarmy
odpowiednie dla pitty:
|
opis
|
najlepsze
|
dobre
|
złe
|
Owoce
|
najlepsze
słodkie. Zdrowa osoba o tej konstytucji może sobie pozwolić na wszystkie owoce, osoba z zaburzeniami powinna unikać tych z kategorii „złe”. |
słodkie jabłko,
granat, daktyl, winogrona*, mango*, melon, guawa, gruszka, śliwka, figa, arbuz |
słodka
pomarańcza, mandarynka, jagoda, kokos |
grapefruit, kwaśna pomarańcza, wiśnia, papaja*,
truskawka, awokado, morela, brzoskwinia, borówka, żurawina, grapefruit, ananas, rabarbar, tamarynd |
Warzywa
|
takie same
powinny się znaleźć w diecie zdrowych i tych z zaburzeniami konstytucji pitta, ale te ostatnie nie mogą jeść zbyt dużo surowych warzyw. |
kalafior, brokuł,
kiełki, seler, koper, kapusta, por, sałata, |
dynia, groch
łuskany, cukinia, szparagi, karczoch, kolendra liście, zielone warzywa liściaste, pietruszka nać, okra, oliwki, gotowana cebula, |
marchew, burak,
szpinak, bakłażan, papryka, papryka chilli, surowa cebula, pomidor, rzodkiew, czosnek |
Zboża
|
ilość spożywanych
zbóż zależy od aktywności, optymalnie pitta powinna spożywać 2 posiłki węglowodanowe, które wzmacniają i harmonizują |
ryż basmati,
pszenica, owies, jęczmień, amarantus |
proso, ciemny
ryż, quinoa |
gryka, kukurydza,
żyto |
Pestki i orzechy
|
dobre, ale ich
ilość zależy od aktywności, (10-12 max na raz); są oleiste i rozgrzewające przez co zwiększają pitta, świeże są lepsze niż podsmażone. |
migdały (namoczone i bez skórki), kokos
|
pestki z dyni i
słonecznika, |
orzechy
brazylijskie, nerkowce, pinii, laskowe, pecan, włoskie, ziemne, pistacje; sezam, orzechy ziemne* |
Oleje
|
powinny być
spożywane w umiarkowanych ilościach, ponieważ są gorące w swej naturze |
ghee (ponieważ
posiada silnie chłodzącą naturę), kokosowy |
słonecznikowy,
sojowy, z wiesiołka, lniany |
z orzechów,
sezamowy, z gorczycy |
Warzywa
strączkowe |
typ pitta
najlepiej radzi sobie z trawieniem roślin strączkowych, ale nawet dla niego do gotowania fasoli czy grochu należy dodać redukujące gazy przyprawy lub glony. |
Fasola mung,
pinto, jasiek, adzuki |
Cieciorka, soja
|
Żółta, brązowa,
zielona soczewica |
Nabiał
|
lepsze świeże
produkty mleczne niż sfermentowane, słodkie niż kwaśne |
świeże mleko,
masło, ghee, mleko kozie, ser kozi i owczy (miękki, niesolony) (kobiety w ciąży powinny unikać produktów z niepasteryzowanego mleka) |
ser biały, jogurt
(w postaci lassi), słodka śmietana |
kwaśny jogurt, kwaśna śmietana, kefir, słony ser,
maślanka |
Mięso
|
nie jest dobre
dla pitty, jeśli już to 1-2 razy na tydzień, gotowane lub grillowane |
indyk, ryby
słodkowodne, królik |
białka jaj, drób
|
wołowina, wieprzowina, żółtka jaj, jagnięcina, owoce
morza, ryby morskie |
Słodycze
|
|
Syrop klonowy
|
Naturalne cukry
|
Melasa, miód
|
Przyprawy
|
należy używać z
umiarem, bowiem można łatwo wytrącić pittę z równowagi |
świeża kolendra,
pietruszka |
kmin, mięta,
rozmaryn, szafran, cynamon, liść laurowy, kurkuma*, kardamon, kolendra, cynamon, koper włoski, tymianek* |
bazylia, gałka
muszkatołowa, pieprz, czosnek, chilli, gorczyca, pieprz cayenne, papryka ostra |
Napoje
|
pitta potrzebuje
dobrego nawodnienia, najlepszym jego źródłem jest czysta, chłodna woda |
Herbata zielona, cierpkie
ziołowe herbaty (z malin, hibiskusa, dandelionu) oraz soki owocowe (z granatu, ananasa lub żurawin). |
Sok z aloesu,
mleka zbożowe |
Alkohol*
|
witam, jak mamy sprawdzić aby określić jakim typem jesteśmy?