fbpx
Kapha jest doszą, którą trudno wytrącić z równowagi poprzez pożywienie – jej budulec stanowi przecież ziemia, czyli najgrubsza forma energii. Mimo to, ludzie typu kapha mogą utracić równowagę jedząc zbyt tłusto i za słodko. Niestety zarówno tłuszcz jak i cukier w dostępnych produktach spożywczych stanowi ponad połowę wartości energetycznej, co za tym idzie ludzie typu kapha powinni staranniej przyglądać się temu, po co sięgają na półkę w sklepie… Powinni również ograniczyć spożywanie soli, bowiem to ona przyczynia się do gromadzenia wody w tkankach. Intuicyjnie, by przeciwdziałać przytłaczającemu i uziemiającemu działaniu bioenergii kapha, w diecie powinno się znaleźć dużo lekkich, ciepłych, suchych i stymulujących pokarmów. Osoby o tym typie konstytucyjnym powinny preferować lekkie śniadania i kolacje, potrawy nie za długo gotowane z niewielką ilością płynów olejów i cukrów oraz świeże warzywa i owoce (aczkolwiek są ciężej strawne niż podgotowane). Do posiłków warto dodawać przyprawy i zioła pobudzające trawienie. Zalecane smaki to cierpki, ostry i gorzki – hamują apetyt i ściągają nadmiar wody.

                                                         
   Pokarmy
dla regulacji doszy kapha:

opis
najlepsze
dobre
złe
Owoce
jest to grupa
wspierająca, ponieważ zawierają dużo cukru i są w większości wychładzające.
Cytryna i grapefruit, jedzone bez cukru, pomagają redukować tłuszcz.
kwaśne jabłka,
gruszka, cytryna, suszone owoce, żurawna,
limonka,
grapefruit, morela, śliwka, papaja, wiśnia, pomarańcza, truskawka, malina,
brzoskwinia, granat,
wszystkie słodkie
owoce np. banany, mango, winogrona, figi, daktyle, arbuz (zawiera dużo wody)
Warzywa
dużo gotowanych –
surowe warzywa są trudniejsze do strawienia; warzywa zawierają dużo wody i
wychładzają, dobrze jest zatem przygotowywać je z towarzystwem przypraw,
które zredukują te właściwości.
seler (ściąga
wodę z organizmu), marchew, kalafior, kapusta (wszystkie odmiany), por,
brokuł, grzyby, kiełki, warzywa liściaste, koper, chrzan, rzodkiew, brukiew
szparagi,
szpinak, brukselka, kalarepa,
bakłażan,
cukinia, słodkie ziemniaki, ogórek, pomidor, dynia, oliwki
Zboża
jako jeden
posiłek w porze obiadowej, mniej na śniadanie, w ogóle nie powinno się ich
jeść na kolację
kukurydza, proso,
jęczmień, gryka, żyto
ryż basmati,
quinoa, amarantus
kuskus, pszenica w każdej postaci, owies, ryż brązowy
Pestki i orzechy
grupa wspomagająca
Migdały
blanszowane
Pestki z dyni i
słonecznika
Brazylijskie,
pecan, włoskie, laskowe
Oleje
dodawany w małych
ilościach do posiłku
rzepakowy,
gorczycowy, z nasion konopii
słonecznikowy,
kukurydziany, lniany, z wiesiołk
oleje z orzechów,
z avocado, ghee
Warzywa
strączkowe
Polecane jako
bardzo dobre źródło białka dla kaphy
Tofu, tempeh z
soi
Fasole, grochy,
soczewice
cieciorka
nabiał
jedna z grup
najbardziej wzmagających kaphę; produkuje śluz, obniża metabolizm
Mleko kozie i
przetwory
lassi
Mleko krowie i
przetwory
Mięso
Nie zalecane
Kurczak, indyk
raz w tygodniu
Ryby słodkowodne,
krewetki
baranina,
jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina, wołowina
Słodycze
Należy unikać
Nieogrzewany miód
melasa
Wszystkie inne
naturalne cukry
Przyprawy
Kapha powinna
używać bardzo dużo stymulujących trawienie przypraw
bazylia, gałka
muszkatołowa, pieprz, czosnek, chilli, gorczyca, pieprz cayenne, papryka
ostra – nie należy przesadzać z ostrymi przyprawami w czasie ciąży
kmin, mięta,
rozmaryn, szafran, cynamon, liść laurowy, kurkuma*, kardamon, kolendra,
cynamon, koper włoski, tymianek*
sól
Napoje
Woda, napoje
roślinne bez dodatku cukru
Herbaty ziołowe,
zielona herbata, napoje zawierające kofeinę, napoje energetyzujące
Soki owocowe,
syropy owocowe, słodzone napoje, słodzone napoje roślinne