fbpx

Owoce drzewa amlaki są najbogatszym naturalnym
źródłem witaminy C, 
do 445 mg na 100 g. Są również bogatym źródłem polifenoli oraz witamin A i z grupy B.

Znana również jako agrest indyjski, amla ma niską zawartość kalorii. Sto gramów świeżych jagód ma tylko 44 kalorie. Podobnie jak czarne porzeczki, ma znacznie większe ilości fitochemicznych związków fenolowych, zwłaszcza flawonów i antocyjanów. Stwierdzono, że oba te związki mają liczne korzyści zdrowotne. Są przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dzięki tym właściwościom, w medycynie ajurwedyjskiej owoce amla są najważniejszym
składnikiem odmładzających preparatów ziołowych – spożywanie amli to
najbardziej efektywny sposób na utrzymanie dobrego stanu zdrowia oraz ogólnej
regeneracji organizmu i długowieczności. 

Działanie: Amalaki zawiera pięć rodzajów smaku naszej percepcji zmysłowej
(kwaśny, gorzki, słodki, słony i ostry – wyrównuje zatem wszystkie trzy energie; zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy
(substancji zmniejszających normalny proces utleniania, które są odpowiedzialne
za proces starzenia się i śmierć komórek), bioflawonoidy (witamina wspomagająca
odporność na przenikanie szkodliwych substancji w postaci wolnych rodników) i
dużą zawartość niezbędnych aminokwasów. 


Właściwości biomedyczne: amla  zwiększa odporność organizmu, likwiduje zaburzenia
żołądkowo-jelitowe, wzmacnia i utrzymuje w zdrowiu serce i aktywność mózgu,
zwiększa produkcję czerwonych krwinek, regeneruje tkanki ciała poprzez wysoką
zawartością przeciwutleniaczy, ma ogólne właściwości regenerujące i
odmładzające cały organizm.