Pisałam niedawno (a może i dawno…jak ten czas szybko leci) o produktach, które ajurweda uważa za czyste, czyli sattwiczne. Teraz przyszedł czas wymienić te, które wprowadzają w nasze życie element radżasu, czyli innymi słowy stymulują i pobudzają do działania (zarówno do pozytywnego jak i negatywnego). Są to też produkty w większości aktywizujące ogień trawienny. A oto i lista produktów mających cechy radżasu:
| awokado |
| bakłażany |
| butelkowane soki i napoje |
| cieciorka |
| cukier |
| cukier daktylowy |
| cukier palmowy |
| cytryny |
| czosnek |
| drożdże |
| fasola kidney |
| jajka |
| jogurt, kwaśny |
| kefir |
| konserwowane pożywienie |
| limonka |
| maltoza |
| mango, niedojrzałe |
| mąka, biała |
| mleko sojowe |
| mojonez |
| molasa |
| ocet |
| olej |
| oliwa |
| oliwki |
| orzechy ziemne |
| ostre pożywienie |
| papryka, słodka |
| pikle |
| pistacje |
| pomidory |
| puszkowane pożywienie |
| rabarbar |
| rzodkiew |
| sery |
| sfermentowane pożywienie |
| słone pożywienie |
| soczewica, czerwona |
| sól |
| syrop ryżowy |