fbpx

Niedawno znajoma urodziła córeczkę. Przeszczęśliwa. I wyczerpana, zbłąkana, zagubiona w gąszczu informacji… Dzwoni z płączem, że nie wie, co jeść, bo mała gazuje, boli brzuszek, ma kolkę… Właśnie dla takich zabłąkanych duszyczek napisałam książkę, która ukaże się wreszcie we wrześniu tego roku. Ale dziś chcę podpowiedzieć kobietom, które właśnie zostały mamami, szczególnie po raz pierwszy, co mogą spokojnie jeść podczas pierwszych chwil z Maleństwem. Sprawdzone na mojej dwójce z alergiami:)

Pierwsze po porodzie pokarmy dla karmiącej kobiety z przewagą doszy wata:
Owoce: banan, daktyle, figi, suszona śliwka, winogrona, rodzynki, jagody, morele, brzoskwinie, avocado 
Warzywa: słodki ziemniak, marchew, burak, pietruszka korzeń i nać, dynia, szczypiorek, por, koper, zielone liściaste, cukinia
Zboża: pszenica (gluten!), brązowy ryż, owies, semolina, quinoa, ryż basmati, amarantus, proso (kasza jaglana)
Pestki i orzechy: sezam i migdały (uwaga – oby dwa rodzaje uczulają, trzeba bardzo uważnie obserwować!)
Oleje: sezamowy, migdałowy, oliwa z oliwek, ghee, avocado, słonecznikowy, lniany, wiesiołkowy
Warzywa strączkowe po 3 miesiącu: fasola mung, czerwona soczewica, 
Nabiał: mleko, kefir, maślanka, ser biały, jogurt (w postaci lassi lub rozcieńczony), mleko kozie i jego przetwory (laktoza uczula, więc obserwujemy)
Mięso: indyk, ryby morskie i skorupiaki oraz jajka (też warto obserwować). 
Słodycze: daktyle, morele, syrop ryżowy
Przyprawy: ostrożnie, by nie przedawkować; najlepsze: kmin, imbir, pieprz, bazylia, liść laurowy, kardamon, kminek, cynamon, kolendra, oregano
Pierwsze po porodzie pokarmy dla karmiącej kobiety z przewagą doszy pitta:
Owoce: słodkie jabłko, daktyle, winogrona, gruszka, śliwka, figa, kokos
Warzywa: brokuł, koper, por, sałata, dynia, cukinia, kolendra liście, zielone warzywa liściaste, pietruszka nać, oliwki, gotowana cebula, 
Zboża: ryż basmati, kus kus, owies, jęczmień, proso, quinoa
Oleje: ghee, kokosowy, słonecznikowy, sojowy, wiesiołkowy, lniany
Orzechy i pestki: migdały (namoczone i bez skórki), pestki z dyni i słonecznika, kokos,
Warzywa strączkowe: na początek fasola mung
Nabiał: świeże mleko, masło, ghee, mleko kozie, ser kozi i owczy (miękki, niesolony) (jak musi w ogóle nabiał)
Mięso: indyk, ryby słodkowodne (np. pstrąg), królik
Słodycze: syrop daktylowy
Przyprawy: świeża kolendra, pietruszka, kmin, mięta, rozmaryn, szafran, cynamon, liść laurowy, kurkuma, kardamon, kolendra, cynamon, koper włoski
Pierwsze po porodzie pokarmy dla karmiącej kobiety z przewagą doszy kapha:
Owoce: kwaśne jabłka, gruszka, żurawina, morela
Warzywa: seler (ściąga wodę z organizmu, ale uczula!), marchew, por, brokuł, warzywa liściaste, szparagi, szpinak, kalarepa, koper
Zboża: kukurydza (bez GMO), kasza jaglana, jęczmień, gryka (gazuje), amarantus
Nabiał: mleko kozie, lassi (uwaga na laktozę)
Orzechy i pestki: pestki z dyni i słonecznika, 4-5 migdałów dziennie 
Oleje: rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, lniany
Warzywa strączkowe: tofu (najlepsze źródło białka dla kaphy, soja bez GMO); 
Mięso: kurczak i indyk raz w tygodniu; ryby słodkowodne
Słodycze: tylko nieogrzewany miód, jeśli dziecko nie ma alergii
Przyprawy: imbir, kolendra, pietruszka, kmin, rozmaryn, szafran, cynamon, liść laurowy, kurkuma, kardamon, cynamon, koper włoski, tymianek, pieprz czarny, bazylia.