fbpx
 gotowane warzywa czas gotowania w minutach vata pitta kapha
karczochy, całe 60         –        – neutralne
szparagi, całe 8 do 15         –        –       –
buraki w plasterkach 15 do 20         –        +       –
boćwinka, pokrojona 5 do 10 lekko + neutralna        –
brokuł, łodyga 5 do 12 lekko +        –       –
brokuł, różyczki 10 do 20         +        –       –
łopian, korzeń 20 do 30         +        –       –
kapusta, poszatkowana 10 do 15         +        –       –
marchew w plasterkach 10 do 15         –        +       –
kalafior, różyczki 10 do 20         +        –       –
seler w plasterkach 5         +        –       –
kapusta włoska, pokrojona 5 do 8  lekko+        –       –
biała rzodkiew, pokrojona 7 do 15         –        +       –
koper 3 do 8         –        – lekko +
kozieradka, liście 1 do 3         –        +       –
czosnek, zmielony 3 do 5 lekko –        +       –
groszek zielony 7 do 12 lekko +        –       –
chrzan, tarty 5 do 10 neutralny        +       –
kalarepa, w plasterkach 5 do 10         + neutralna        –
por, w krążkach 5 do 10 neutralny lekko +       –
grzyby, całe 10 do 20        +        – neutralne
okra, w krążkach 5 do 8        – neutralna       –
cebula, posiekana 3 do 5 neutralna         +       –
pietruszka, w plasterkach 7 do 10        –         – lekko +
słodkie ziemniaki, plastry 10 do 15        –         –        +
ziemniaki białe, plastry 12 do 17        + neutralne lekko –
dynia, kawałki 20 do 30        – lekko +        +
brukiew, plasterki 5 do 7        – neutralna        +
szpinak, siekany 3 do 5 lekko + lekko +        –
kabaczek, w plasterkach 5 do 10        –         – neutralny
pomidor, cały 5 do 10        +         +        +
rzepa, w plasterkach 5 do 7 lekko +         +        –
rzepa, liście 5 do 12         +         +        –
cukinia, w plasterkach 5 do 10         –         – neutralna