fbpx

Aromaterapia to wykorzystanie w celach terapeutycznych olejków eterycznych i aromatów znajdujących się w różnych roślinach, zawierających, według ajurwedy, skondensowane „siły życiowe”, energię roślin. Chemicznie, olejki eteryczne składają się min. z alkoholi, aldehydów, ketonów, fenoli, terpen i esterów; w roślinie substancje te pełnią rolę hormonów potrzebnych do wzrostu i reprodukcji, feromonów przyciągających owady i obronną przed potencjalnym zagrożeniem ze strony drapieżników (insekty, roślinożercy), bakterii, wirusów i grzybów. Niektóre rośliny mają bardzo silnie skoncentrowane olejki, służące właśnie w celu ochrony – to zioła. Kwiaty mają słodsze i mniej skoncentrowane zapachy, które służą wabieniu owadów.

Olejki eteryczne pozyskiwane są z różnych części rośliny. Płatki kwiatów zawierają olejki działające uspokajająco i relaksująco na organizm. Żywica, kora i inne wydzieliny drzew zawierają bardziej aktywizujące i rozgrzewające olejki. Liście często posiadają wychładzające i uzdrawiające właściwości pochodzące z zielonego koloru chlorofilu, zbliżonego strukturalnie do hemoglobiny. Korzenie natomiast, z racji tego, że znajdują się pod ziemią, zawierają w sobie dużo właściwości tego żywiołu i są gruntujące. Wreszcie olejki z owoców są bardzo stymulujące.

Ścieżkę, przez którą olejki działają na ludzkie ciało i jego metabolizm można podzielić na trzy fazy.
W pierwszej fazie ścieżki, olejki penetrują tkankę nabłonkową, stanowiącą pokrycie ciała i wyścielającą narządy wewnętrzne. Należy do niej przede wszystkim skóra, nozdrza,  oskrzeliki, płuca i przewód żołądkowo-jelitowy. Najważniejszym sposobem wchłaniania olejków jest absorbowanie ich przez zmysł węchu.
Absorbowane przez tkankę nabłonkową, olejki szybko przenikają do systemu  limfatycznego, wchodząc do całego obwodu cyrkulacyjnego. Stąd mogą być przenoszone bezpośrednio do wątroby i naczyń krwionośnych. Olejki krążą po ciele wraz z krwią, skąd organy pobierają je w pożądanych do swej stymulacji bądź uspokojenia ilościach. Olejki nie pozostają w ciele dłużej niż 48 godzin.
W trzecim stadium ścieżki, olejki są eliminowane z organizmu. Część ich komponentów jest pochłaniana przez płuca i stąd wydalana w postaci pary (np. eukaliptol – alkohol znajdujący się w olejku eukaliptusowym – jest transportowany przez naczynia krwionośne do płuc i stąp wydychany). Inne komponenty, po spełnieniu swych zadań mogą być filtrowane przez nerki i wydalane wraz z moczem. Tak jest w przypadku terpen z soku żurawinowego, które stymulują komórki nerkowe, moczowody i pęcherz moczowy. Jeszcze inne składniki olejków eterycznych zostają wyodrębnione przez wątrobę, zatrzymane na krótko w woreczku żółciowym i wtłoczone do przewodu pokarmowego, oddziałując na organy przez które przepływają. Olejek różany dla przykładu, będąc przetwarzanym przez wątrobę, stymuluje produkcję żółci. Niektóre składniki ulatniają się przez skórę, na której znajdują się w gruczołach łojowych tworząc warstwę ochronną i zwiększając potliwość. Taką drogą organizm eliminuje komponenty krwawnika.