| mąka | vata | pitta | kapha |
| amarantusowa | neutralna | neutralna | – |
| gryczana | + | + | – |
| jęczmienna | + | – | – |
| kukurydziana | + | + | – |
| orkiszowa | + | – | + |
| owsiana | neutralna | neutralna | neutralna |
| owsiana, otręby | + | neutralna | – |
| pszeniczna, biała | – | – | ++ |
| pszeniczna, otręby | + | – | + |
| pszeniczna, pełnoziarnista | – | – | + |
| ryżowa (biała) | – | – | + |
| ryżowa (brązowa) | – | lekko + | + |
| sojowa | + | – | lekko+ |
| z cieciorki | + | – | lekko+ |
| z prosa | + | + | – |
| ziemniaczana | + | neutralna | + |
| żytnia | + | + | – |
Jak interpretować plusy i minusy? Czy oznaczają, ze dana mąka jest korzystna/niekorzystna, czy też że wzmaga/osłabia? Np. czy mąka orkiszowa jest korzystna dla osób vata, czy wręcz przeciwnie – niekorzystna, gdyż wzmacnia vata?
+ oznacza, że dana mąka wzmaga doszę, – że ją osłabia:) Czyli np. mąka kukurydziana będzie dobra dla osoby o konstytucji kapha, bo ją osłabia a gorsza dla osoby o dominacji vata, bo ją podnosi
dziękuję za wyjaśnienie 🙂