| gotowane warzywa | czas gotowania w minutach | vata | pitta | kapha |
| karczochy, całe | 60 | – | – | neutralne |
| szparagi, całe | 8 do 15 | – | – | – |
| buraki w plasterkach | 15 do 20 | – | + | – |
| boćwinka, pokrojona | 5 do 10 | lekko + | neutralna | – |
| brokuł, łodyga | 5 do 12 | lekko + | – | – |
| brokuł, różyczki | 10 do 20 | + | – | – |
| łopian, korzeń | 20 do 30 | + | – | – |
| kapusta, poszatkowana | 10 do 15 | + | – | – |
| marchew w plasterkach | 10 do 15 | – | + | – |
| kalafior, różyczki | 10 do 20 | + | – | – |
| seler w plasterkach | 5 | + | – | – |
| kapusta włoska, pokrojona | 5 do 8 | lekko+ | – | – |
| biała rzodkiew, pokrojona | 7 do 15 | – | + | – |
| koper | 3 do 8 | – | – | lekko + |
| kozieradka, liście | 1 do 3 | – | + | – |
| czosnek, zmielony | 3 do 5 | lekko – | + | – |
| groszek zielony | 7 do 12 | lekko + | – | – |
| chrzan, tarty | 5 do 10 | neutralny | + | – |
| kalarepa, w plasterkach | 5 do 10 | + | neutralna | – |
| por, w krążkach | 5 do 10 | neutralny | lekko + | – |
| grzyby, całe | 10 do 20 | + | – | neutralne |
| okra, w krążkach | 5 do 8 | – | neutralna | – |
| cebula, posiekana | 3 do 5 | neutralna | + | – |
| pietruszka, w plasterkach | 7 do 10 | – | – | lekko + |
| słodkie ziemniaki, plastry | 10 do 15 | – | – | + |
| ziemniaki białe, plastry | 12 do 17 | + | neutralne | lekko – |
| dynia, kawałki | 20 do 30 | – | lekko + | + |
| brukiew, plasterki | 5 do 7 | – | neutralna | + |
| szpinak, siekany | 3 do 5 | lekko + | lekko + | – |
| kabaczek, w plasterkach | 5 do 10 | – | – | neutralny |
| pomidor, cały | 5 do 10 | + | + | + |
| rzepa, w plasterkach | 5 do 7 | lekko + | + | – |
| rzepa, liście | 5 do 12 | + | + | – |
| cukinia, w plasterkach | 5 do 10 | – | – | neutralna |
ale fajny post , dla mnie bardzo cenny
miałam w ręce angielską książkę kucharską ajurwedyjską, były tam również wypunktowane + i – w pożywieniu dla wszystkich trzech doszy, odwrotnie do informacji zawartych w tym artykule – co o tym myśleć?
+ oznacza, że warzywo podwyższa daną doszę a -, że ją obniża:)