fbpx
Czuć ją w powietrzu. Mówią o niej ptaki za oknem, pąki i bazie na drzewach i lekkie powiewy cieplejszego wiatru. I słońce, cieplutkie i pełne jak kwietniowe. Wiosna się zbliża, wiosna już tuż tuż. Albo właściwie już:):) a z wiosną jak co roku nadchodzi sezon na wiosenne oczyszczanie: głodówki, posty i inne metody pozbycia się zgromadzonych przez zimę złogów i niestrawionych resztek przemiany materii. A zazwyczaj jest z czego – zimno i ciemno sprzyja ciągłemu podjadaniu, tłustej i wysokokalorycznej kuchni. Z czegoś przecież trzeba się ogrzać. W każdym razie poniżej zaproponuję kichadi – pełnowartościowy posiłek idealny w czasie postu. Lekkostrawny, zawierający zbilansowane białko i odżywczy, a przy tym pomagający spalić to, co zalega. Podczas mojej wizyty w Indiach i leczeniu panczakarmą jadłam TYLKO i wyłącznie kichadi przez niespełna miesiąc i czułam się rewelacyjnie. Szczerze polecam:)

Mung Dal kitchadi Vata
Składniki na 4 porcje:
Fil ryżu basmati, pół fil żółtej mung dal; 3 łyżki ghee; łyż ziaren czarnej gorczycy, łyż ziaren kminu; 2 szczypty asafetydy; pół łyż kurkumy; pół łyż soli; 4 fil wody.
Namoczona mung jest łatwiej strawna. Jeśli nie ma czasu wystarczy ją dwukrotnie przepłukać. Jeśli występują wyjątkowe problemy ze strawnością można wcześniej pogotować fasolę około 20 minut. Rozgrzać patelnię a na niej olej. Dodać ziarna i asafetydę; po chwili dodać ryż mung dal, kurkumę, sól i wymieszać z przyprawami. Dodać wody i zagotować; przez 5 minut pogotować bez przykrycia mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć gaz, lekko przykryć i gotować do miękkości około 25 minut.
Mung Dal Kitchadi Pitta
Składniki na 6 porcji:
Fil żółtej mung dal; fil ryżu basmati; kawałek posiekanego świeżego imbiru; 2 łyżki kokosu; garść liści kolendry; pół fil wody; 3 łyżki ghee; pół łyż kurkumy; ¼ łyż soli; 6 fil wody.
Imbir, kolendrę, kokosa zmiksować z połową fil wody. W garnku rozgrzać ghee, dodać do niego zmiksowane imbir, kokos i kolendrę, kurkumę i sól. Następnie dodać ryż i mung oraz 6 fil wody. Zagotować i gotować bez przykrycia przez 5 minut, po czym przykryć i gotować aż do miękkości około 25 minut.
Mung Dal Kitchadi Kapha
Składniki na 4 do 6 porcji:
Fil żółtej fasoli mung; fil ryżu basmati; 3 łyżki ghee; 4 liście laurowe; 4 kawałki laski cynamonowej; 4 goździki; pół łyż kardamonu; 6 fil wody; ¼ łyż soli
Rozgrzać na średnim ogniu patelnię a na niej ghee. Na rozgrzany wrzucić liście laurowe, cynamon, kardamon i goździki i chwilkę podrumienić. Dodać ryż, fasolę, sól i wodę. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut bez przykrycia, po czym przykryć i gotować do miękkości dalsze 25 do 30 minut.
Mung Dal Kitchadi Tridoshic
Składniki na 4 -5 porcji:
Fil żółtej fasoli mung; fil ryżu basmati; kawałek imbiru; 2 łyżki kokosa; garść liści kolendry; pół fil wody; 3 łyżki ghee; kawałek laski cynamonu; pół łyż kardamonu; 5 goździków; 10 ziaren czarnego pieprzu; 3 liście laurowe; ¼ łyż kurkumy; ¼ łyż soli; 6 fil wody.
Imbir, kolendrę, kokosa zmiksować z połową fil wody. W garnku rozgrzać ghee, dodać do niego cynamon, goździki, kardamon, pieprz i liście laurowe i podrumienić. Dodać zmiksowane przyprawy, potem kurkumę i sól i poczekać aż się zarumieni. Dodać ryż i fasolę, zamieszać. Dodać 6 fil wody. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut bez przykrycia, po czym przykryć i gotować do miękkości 25-30 minut.